TUŽNA KOLONA SA POSMRTNIM OSTACIMA ŽRTAVA GENOCIDA: TUGA, BOL, MOLITVE I SUZE
Autor: NAP
Objavljeno: 09. Jul 2020. 15:07:31


Posmrtni ostaci devet žrtava srebreničkog genocida iz jula 1995. godine preveze se iz Visokog u Potočare. Ove godine je zbog pandemije najmanj ibroj identifikovanih i ovo je najtužnija dženaza do sada jer neke porodice nisu u mogućnosti da ukopaju svoje najbliže.

Tužna povorka prošla je kroz Sarajevo, a zaustvaila se ispred zgrade Predsjedništva gdje je položeno cvijeće i odata počast ubijenima.

Više desetina građana došla je da odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici, a i predsatvnici vlasti i međunarodne zajednice odali su počast.Ispred zgrade Predsjedništva BiH prisutni su; delegacija Vlade KS prevođena premijeroma Nenadićem, delegacija SDP-a KO Sarajevo, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, Math Field, ambasador Velike Britanije, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova, član Predsjedništva Šefik Džaferović.

Džaferović je kazao da ćemo se sjećati žrtava i odavati im poštovanje kako to treba raditi civilizirani svijet.

"Tako će biti i ove godine. Hvala zvaničnicima iz cijelog svijeta koji su uputili svoje poruke koje će biti prikazane u Potočarima 11. jula. Odnos prema prošlosti treba da bude isparvno shvaćen od svih u BiH i regionu. Nažalost, imamo problem s politikama koje ne žele poštovati žrtve genocida, odati im poštovanje i poštovati presude međunarodnih sudova", rekao je Džaferović.Napomenuo je da je to preduvjet za sve buduće odnose u BiH i regionu.

"Želim da dođe to vrijeme kada će se prestati s negiranjem genocida, kada će oni koji veličaju zločince prestati s tim. Da se na bazi istine i pravde i jednog općeg poštovanja nastave graditi odnosi u BiH i regionu. Problem je i u tome što brojne žrtve još nisu pronađane. Postoji zavjera šutnje. Pozivam sve da kažu gdje su masovne grobnice, da se žrtve dostojanstveno pokopaju. Za genocid je odgovarala samo nekolicima visokorangiranih policijskih autoriteta. Gdje su ostali izvršioci, kojih je masa", rekao je Džaferović.

Kolona sa posmrtnim ostacima krenula je put Srebrenice gdje će žrtve pronaći vječni smiraj u memorijalnom centru.U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine biće ukopani: Sead (Huso) Hasanović rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro ( Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.