YUSUF ISLAM: UN JE NAKON GENOCIDA U SREBRENICI DOŽIVIO VELIKI PAD REPUTACIJE
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 14. Jul 2020. 14:07:40
P


oznati britanski muzičar Yusuf Islam izjavio je da genocid u Srebrenici koji nije spriječen uzrokovao veliki gubitak reputacije Ujedinjenih naroda (UN), javlja Anadolu Agency (AA).

Britanski muzičar, pjesnik i predavač koji je komponovao pjesmu o Srebrenici odgovarao je na pitanja novinara AA povodom 25. godišnjice genocida.

On je kazao da je UN nakon genocida u Srebrenici doživio veliki pad reputacije, dodavši da je ta činjenica pokazala da velike sile ne žele stvoriti ujedinjenu svjetsku instituciju koja bi mogla donositi moralne odluke i intervenirati kada je to potrebno.

“Dovoljno je pogledati stotine neutjecajnih odluka koje stoje na policama Generalne skupštine UN-a“, rekao je Islam.

On je spomenuo 143. ajet sure Bakara, koji glasi “I tako smo od vas stvorili pravednu zajednicu da budete svjedoci protiv ostalih ljudi, i da Poslanik bude protiv vas svjedok“ te je dodao da ni Islamske zajednice nisu uspostavile neko korisno ujedinjenje.

“Vlasti muslimanskih zemalja su razjedinjene, uglavnom slijede neke razvijene zemlje. Čekaju zeleno svjetlo od tih zemalja“, istakao je Islam, okarakterišući ovo stanje “tužnim“.

On je naglasio da bi trebala biti uspostavljena nepristrasna struktura koja će biti utemeljena na osnovnim ljudskim pravima, “Ta struktura bi trebala imati dužnost da štiti svoje članice u slučaju napada“, rekao je Islam.

Naveo je da bi spomenuta struktura mogla ličiti na UN ali da ne bi trebala imati iste nedostatke.

“UN je postao neefikasan zbog mehanizma Vijeća sigurnosti koje se nalazi u centru organizacije i upravlja snagom koju posjeduje UN“, kazao je Islam.

Istakao je da su mediji za vrijeme rata u BiH imale snažnu ulogu, dodavši:

“Da nije bilo svakodnevnih vijesti mnoge stvari bi ostale skrivene. I ja sam kao i mnogi drugi za genocid u Srebrenici saznao putem medija. Te vijesti su sledile krv u venama svih muslimana, posebno onih koji žive u Evropi“.

Islam je kazao da nije imao priliku da posjeti Srebrenicu ali da je učestvovao u mnogim humanitarnim akcijama koje su tokom rata bile pokrenute za pomoć BiH.