SARADNJA MEMORIJALNOG CENTRA SREBRENICA I USC SHOAH FONDACIJE
Autor: Fena
Objavljeno: 21. Jul 2020. 16:07:44


Memorijalni centar Srebrenica je, po prvi put, realizirao zajedničku online konferenciju sa Shoah Fondacijom pri Univerzitetu Južna Kalifornije.

Na online konferenciji su govorili Emir Suljagić i Hasan Hasnović iz Memorijalnog centra Srebrenica, uz Almasu Salihović, Bademu Pitić i moderatora Stephen D. Smitha, direktora Finci-Viterbi Instituta.

- Ovo je početak saradnje sa Shoa Fondacijom pri Univerzitetu Južne Kalifornije (USC), koji je prepoznatljiv po izuzetnim inovacijama. Realizirali su više od 55.000 video svjedočanstava, a svaki je jedinstven izvor uvida i znanja koji nudi snažne priče iz historije koje zahtijevaju da se istraže i podijele. Svjedočanstva su sačuvana u Arhivu vizualne historije, jednoj od najvećih digitalnih kolekcija takve vrste na svijetu. Prosječno traju nešto više od dva sata, a prevedene su u 65 zemalja i na 43 jezika. Imamo mnogo šta da naučimo od njih, te se nadam da je ova zajednička konferencija samo početak, - kazao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Memorijalni centar Srebrenica je podijelio svoja iskustva rada sa Muzejom ratnog djetinjstva, u okviru kojeg je realizirano 100 svjedočenja o djetinjstvu za vrijeme opsade i genocida u Srebrenici, ali i nedavno realiziranim projektima "Čitanje za Srebrenicu", "Digitalna izložba" i "12 dana sjećanja" koje je MC realizirao u vlastitoj produkciji.

- Podijelili smo i naša iskustva na pripremi i postavci novih izložbi, poput "Mementa" koji smo radili sa Centrom za postkonfliktna istraživanja. Memorijalni centar Srebrenica polako gradi mrežu institucija i organizacija koje žele biti naši partneri, te nam je sad to ključni fokus u naredna dva mjeseca. Trebaju nam temelji za jedan širi plan za naredne četiri godine, te o tome želimo razgovarati i na ovom skupu, - zaključio je Suljagić, saopćeno je iz Press službe Memorijalnog centra Srebrenica.