U povodu preseljanja na ahiret
MOJ OMAŽ MENSURU BRDARU: BIO JE JEDAN MEĐU NAMA ZA SVE NAS
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 22. Jul 2020. 14:07:30

MENSUR BRDAR (1961. - 2020.)

PIŠE DR. MUSTAFA CERIĆ:
Bio je jedan među Bošnjacima dostupan svima. Ova osobina Mensura Brdara me obavezala na ovo svjedočenje o njemu kao čovjeku, kao insanu, kao pregaocu, kao vizionaru, kao širokoj duši, kao vrijednom radniku, kao susretljivoj osobi, koja je uvjek bila spreman da pomogne drugima i da bude na raspolaganju svima kojima je pomoć potrebna.

Rijetki su ljudi u našem narodu kao što je bio Mensur Brdar. Sudjelovao je u svim “pokretima” i “poduhvatima” od novinarstva, ilahija i kasida, politike, diplomatije do novih projekata u privredi. Bio je samostalan u mišljenju, ali uvjek umrežen u projekat od općeg značaja. Radio je iza scene kako bi scena bila što ljepša.

Mensurov doprinos historijskoj manifestaciji “Moj ummete”, povodom šestote godišnjice islama na Balkanu, na Stadionu Asim Ferhatović - Sarajevo (28.07.2007), od ideje do realizacije, je nemjerljiv. Samo strpljivi, uporni i stabilni vizionari, kao što je bio Mensur Brdrad, mogli su iznijeti projekte ove vrste unatoč raznim opsturkcijama. I samo je Mensur Brdar mogao održavati kontakt sa svima u našem narodu, koji su imali nešto ponuditi za opću stvar nacije, vjere i države.

Nikad neću zaboraviti naš susret u Zagrebu 1993. god. kad smo zaključili da nam treba sedmični časopis. Mnogo je našeg narod bilo prognano u Hrvatsku, posebno iz Posavine. Nije bilo ljepšeg imena od imena “Ljiljan” za časopis. Tako je nastao sedmični časopis “Ljiljan”, koji je imao veliki utjecaj na političko, državno i kulturno prosvjećivanje našeg naroda.

Sedmičnjak “Ljiljan” nije nikoga ostavljao ravnodušnim jer je artikulirao bitak i bît bosanske borbe za slobodu i nezavisnost. Mensur Brdar je bio jedan od glavnih nositelja tog jedinstvenog nacionalnog i državnog novinarskog projekta. Velika je šteta što taj projekat nije preživio. Znam da je Mensur Brdar bio jako tužan zbog toga.

No, moja suradnja s Mensurom Brdarom došla je posobno do izražaja u projektu izgradnje administrativnog centra Rijaseta Islamske zajednice na Kovačima. Kroz tu suradnju sam mnogo bolje upoznao ličnost Mensura Brdara za koju sada mogu da posvjedočim da je po mnogo čemu bila jedinstvena i u nekim aspektima neponovljiva. Jedna od tih osobina njegove ličnosti me posebno oduševljavala, a to je sposobnost komunikacije sa svima. Bio je jedan među Bošnjacima dostupan svima. Ova osobina Mensura Brdara me obavezala na ovo svjedočenje o njemu kao čovjeku, kao insanu, kao pregaocu, kao vizionaru, kao širokoj duši, kao vrijednom radniku, kao susretljivoj osobi, koja je uvjek bila spreman da pomogne drugima i da bude na raspolaganju svima kojima je pomoć potrebna.

Nažalost, ovakvih osoba je sve manje među nama. Zato će nam nedostajati Mensur Brdar, kao čovjek u kojeg smo se mogli pouzdati, koji je znao šta nam treba da držimo i održimo fokus na ono što nas čeka.

Ali, Allahovo je najpreče!

Neka se našem Mensuru Milostivi Allah smiluje i oprosti mu grijehe, a njegovoj hanumi Amini, sinu Amaru i kćerki Umihani neka Svevišnji Allha podari sabur, a svima nama neka smrt Mensura Brdara bude opomena, neka bude pouka i poruka da nas sve isto čeka - selidba na Aharit, prije ili kasnije.

Zato budimio Allahu pokorni i dostupni jedni drugima. To je glavna poruka koju možemo čitati iz života Mensura Brdara.

Allahu Svemogući, osnaži nas da budemo jedno tijelo i jedna duša!

Allahu Sveznajući, pouči nas kako da se volimo i poštujemo!

Allahu Milostivi, oprosti grijehe našem bratu Mensuru Brdaru i uvedi ga u Džennet, uvedi ga među bosanske šehide! Amin!