Matica Bošnjaka Sandžaka
ZAHTJEVAMO HITNU REAKCIJU PROTIV ZLOČINAČKIH UDRUŽENJA TERORISTIČKOG PREDZNAKA
Autor: B.net
Objavljeno: 10. Aug 2020. 02:08:56
Ovaj postupak pripadnika četničke ideologije i izazivanja opće opasnosti i nereda, te najavom krvoprolića u multietničkom i antifašističkom gradu, kakav je Berane, zahtjeva hitnu reakciju policije i tužilaštva Crne Gore, koji moraju hitno upotrijebiti svoja ovlasti u procesuiranju i kažnjavanju počinilaca nekoliko krivičnih djela i protivustavnih radnji.


Matica Bošnjaka Sandžaka osuđuje nacistički vandalski čin skrnavljenja imovine ispisivanjanjem vulgarnih i prijetećih poruka sa likovima osuđenih pripadnika četničke ideologije, ratnih zločinaca i kreatora etničkih čišćenja na kućama građana Crne Gore bošnjačke nacionalnosti i islamske vjeroispovijesti u Beranama. Dan poslije javnog održavanja zabranjenog tzv. četičkog sabora u ovom gradu, koji je okupio desetine pripadnika ilegalnog četničkog pokreta sa terorističkim predznakom, vandali i ekstremni teroristi, nasrnuli su na imovinu Bošnjaka, uznemirivši tako njihove porodice i ugrozivši im bezbjednost, koja više ovim nije zagarantirana. Da bi se situacija shvatila ozbiljnije, ovo nije prvi put, već su se i ranije dešavale slične situacije i u drugim gradovima Crne Gore sa multietničkom osobenošću. Napominjemo da su poruke i jasan vid pritiska pred predstojeće parlamentarne izbore u kojima učestvuju i političke partije čiji su pripadnici bliski i jasno prikazani kao pripadnici ili podržavaoci ovih ilegalnih i zločinačkih udruženja terorističkog predznaka.

Ovaj postupak pripadnika četničke ideologije i izazivanja opće opasnosti i nereda, te najavom krvoprolića u multietničkom i antifašističkom gradu, kakav je Berane, zahtjeva hitnu reakciju policije i tužilaštva Crne Gore, koji moraju hitno upotrijebiti svoja ovlasti u procesuiranju i kažnjavanju počinilaca nekoliko krivičnih djela i protivustavnih radnji. Izražavamo zabrinutost da bi odsustvo pravovremene reakcije države, trajno narušilo njen integritet i dovelo je u opasnost od izazivanja nereda. Napominjemo da Bošnjaci imaju otvoren diplomatske frontove na svim stranama svijeta, pa su već obavještene sve važne institucije i organizacije koje djeluju i koje će pomno pratiti dešavanja i hitnost reakcije na ove događaje.Nama je kao ujedinjenom balkanskom civiliziranom društvu potreban općeprihvaćeni front svake borbe protiv mržnje, najave nasilja i samog nasilja, a zabranjeni politički i ideološki motivirani postupci svih slojeva društva i pojedinaca, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili kakvu drugu pripadnost, trebaju biti društveno i kazneno izolirani od svog djelovanja. Samo tako možemo živjeti u miru i u uspostaviti građanski koncept države, kakav je viđen na modelima suvremenih demokratskih i slobodnih građanskih država, piše u saopćenju koje je pootpisao msc. Dženis Šaćirović, predsjednik Skupštine Matice Bošnjaka Sandžaka.