Sastanku su prisustvovali predstavnici SDA, SBB-a, DF-a, SBiH-a i BPS-a
PROBOSANSKE STRANKE U MOSTARU: PUNA PODRŠKA ZAJEDNIČKOM NASTUPU
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 17. Aug 2020. 14:08:33


U Studentskom hotelu 'Mostar' okončan je prvi razgovor o formiranju probosanskog bloka stranaka za zajednički nastup na predstojećim lokalnim izborima u Mostaru.

Sastanku su prisustvovali predstavnici SDA, SBB-a, DF-a, SBiH-a i BPS-a.

- Razgovarano je o aktivnostima koje će se preduzeti u narednom periodu kako bi se došlo do sporazuma kojim će se napraviti koalicija za zajednički nastup ovih stranaka na izborima 2020. godine, a doneseni su i konkretni zaključci, rekao je novinarima član pregovaračkog tima SDA Šerif Špago.

Predsjednik KO SBB-a HNK Anel Kljako kaže da su na ovom sastanku svi prisutni izrazili punu podršku dogovorima o zajedničkom nastupu u gradu Mostaru. Upućen je poziv i ostalim političkim subjektima koji egzistiraju u Mostaru da se priključe razgovorima o zajedničkom nastupu na izborima.

- U narednom periodu dogovorit će se sastanak gdje će biti pozvane i ostale partije koje egzistiraju u Mostaru. U narednim danima bit će dogovoreno da se na nivou gradskih odbora delegiraju eksperti koji bi trebali izraditi zajedničku platofmu o nastupu na izborima u Mostaru, - kazao je Kljako.

U prvom mahu, kako je naveo, poziv će biti upućen Prvoj mostarskoj partiji, Platformi za progres, a potom i SDP-u i Našoj stranci, a vrlo vjerovatno će u jednoj fazi razgovora biti pozvani i predstavnici koordinacije Srba da i oni daju svoje mišljenje o ovoj koaliciji.

Naredni sastanak trebao bi biti održan već u srijedu, a na njemu bi trebala biti definisana zajednička platforma za nastup na izborima u decembru ove godine, dok bi i sastanak sa ostalim strankama trebao biti održan do kraja ove sedmice.