VSTV REGISTROVAO PREDMET PROTIV GORDANE TADIĆ NAKON PISANJA “OSLOBOĐENJA”
Autor: BIRN
Objavljeno: 17. Aug 2020. 15:08:50


“Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine vas može izvijestiti da je po službenoj dužnosti, na osnovu medijskih objava, registrovao predmet protiv nosioca pravosudne funkcije”, stoji u odgovoru UDT-a BIRN-u BiH na upit o tome da li je ova institucija reagovala nakon pisanja “Oslobođenja”.

Novinar “Oslobođenja” Avdo Avdić objavio je priču navodeći kako je glavna državna tužiteljica naplatila troškove smještaja u Sarajevu koristeći dokumentaciju koja se razlikuje od one koju je objavio ovaj medij. Avdić u tekstu navodi i da je Tadić odustala od zahtjeva pred sudom za naplatu troškova smještaja u stanu nakon što je on početo raditi na svom tekstu.

Iz Tužilaštva su u zvaničnom e-mailu institucije naveli kako navodi o privatnoj tužbi Tadić nisu tačni.

“Navodi izneseni u pojedinim medijima i portalima, o navodnim nezakonitostima prilikom naplate potraživanja za troškove smještaja glavne tužiteljice Gordane Tadić nisu točni”, stoji u saopćenju koje je poslao glasnogovornik Tužilaštva Boris Grubešić.

“Izneseni navodi i konstrukcije, predstavljaju providni pokušaj osvete zbog nekoliko predmeta sustavnog kriminala i korupcije, koje je Tužiteljstvo BiH pokrenulo i procesuira u posljednje vrijeme.

“Glavna tužiteljica podnijet će tužbu za klevetu protiv autora spornog članka, kao i medija koji su prenijeli navedeni sadržaj, ukoliko isti nakon objave demantija ne bude uklonjen”, naveli su iz Tužilaštva.

Tadić niti njen pravni zastupnik u tužbi protiv BiH nisu odgovorili na poruke sa zahtjevom za komentar.