PROBOSANSKE STRANKE USAGLASILE PLATFORMU: OVO JE POBJEDNIČKA KOALICIJA U MOSTARU
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 21. Aug 2020. 14:08:26


Mostarski ogranci SDA, SBB-a, DF-a, SBiH i BPS usaglasili su danas zajedničku platformu za nastup na predstojećim lokalnim izborima u gradu na Neretvi.

Drugi zajednički sastanak predstavnika ovih pet političkih stranaka protekao je u konstruktivnom razgovoru, a poziv da se priključe upućen je i ostalim političkim opcijama kojima su prihvatljivi usaglašeni principi.

Ahmed Džubur iz DF-a istakao je na konferenciji za novinare kako su principi usaglašeni u platformi opšteprihvatljivi i da vrednuju sve ono što je jako bitno za grad Mostar.

- Iskreno se nadamo do zadnjeg roka, odnosno 1. septembra, da će tu biti još stranaka, - rekao je Džubur, dodavši da su podršku sporazumu pružili i GS, odnosno predsjednik te stranke Muhamed Fazlagić, a najavio ju je i SPD.

Bezrezervnu podršku koaliciji dalo je i 47 nezavisnih intelektualaca, od kojih su većina doktori nauka i magistri.

- Nadamo se, u interesu grada Mostara, da će ova platforma koju čini ovih pet stranaka sa današnjim danom biti još šira do krajnjeg roka kada moramo završiti posao, - dodao je Džubur.

Dogovor je, kako je naveo, da principe platforme koalicioni partneri zajednički objave tek kada u Mostar dođu predsjednici stranaka.

- Tu će sigurno biti i Muhamed Fazlagić, Miro Lazović i Ivo Komšić. Ti principi će biti objavljeni kad napravimo još određene kozmetičke izmjene na platformi koja je danas usaglašena na način da su sve političke opcije izuzetno zadovoljne njenim sadržajem, - kazao je Džubur.

Najavio je da će u narednom periodu biti održana još 3-4 sastanka na kojima će biti izdefinisane još neke stvari.

- Sve je proteklo u jako dobroj atmosferi. Napravili smo vrlo širok konsenzus i razumijevanje po svim tačkama, - dodao je Džubur, prenose Vijesti.ba.

Član pregovaračkog tima SDA Šerif Špago kaže kako ga posebno raduje da je na oba sastanka razgovarano o stvarima koje su od interesa za sve građane Mostara, i da su određene nestranačke stvari stavljene u drugi plan.

- Radimo na konsensuzu na svim pitanjima, dogovaramo se bez ikakvih problema. I mislim da je to formula da ova koalicija, koja će, nadam se, do 1. septembra dobiti još članova, bude pobjednička na izborima u Mostaru 2020. godine - poručio je Špago.

Upitan je li koalicija dovoljno čvrsta, istakao je kako atmosfera sa današnjeg sastanka i način dogovaranja i prihvatanja prijedloga predstavnika političkih stranaka, bez obzira na određene nesporazume na višim nivoima, "ohrabruje da ćemo dobiti kvalitetnu platformu oko koje će se okupiti i drugi politički subjekti u Mostaru".

- Nama je najbitnije da su ciljevi koje ćemo mi potpisati prihvatljivi svim građanima grada Mostara. Ovaj današnji sastanak, a nadam se i naredni daju veliki optimizam da će ova koalicija biti pobjednička na ovim izborima, - dodao je Špago.

Smatra kako se mora stvarati duh tolerancije i saradnje i s drugim strankama koje ne budu dio ove priče, prenose Vijesti.ba.

- Naravno, sutra i u Gradskom vijeću će se morati dogovarati i razgovarati u interesu boljeg stanja u gradu Mostaru, - potcrtao je Špago.