Reakcija Stranke za BiH na pokušaj gradnje autoputa Banja Luka – Prijedor kroz pet bošnjačkih mjesnih zajednica
SBIH: NISTE NAS OTJERALI SA NAŠIH OGNJIŠTA GENOCIDOM, A SADA NAS ŽELITE OTJERATI ''URBICIDOM''
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 09. Sep 2020. 14:09:12


Stranka za Bosnu i Hercegovinu osuđuje pokušaj izgradnje autoputa Banja Luka – Prijedor kroz naselja pet mjesnih zajednica: Kevljani, Kamičani, Kozarac, Kozaruša i Trnopolje.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu jasno želi poručiti da mi pozdravljamo gradnju ovog autoputa. Uvijek smo cijenili svaki investicijski poduhvat u našoj zemlji, ali nikada nećemo dozvoliti da se autoput gradi kroz bošnjačka, povratnička naselja i na taj način ruši na stotine kuća i imanja.

Za nas je ovo pokušaj novog etničkog čišćenja i ono što u ratu nije učinjeno genocidom da se sada završi ''urbicidom''. Skrivanjem prednacrta i nacrta od očiju javnosti i od građana Kozarca, bez javnih rasprava, Vlada entiteta Republika Srpska i JP Autoputevi RS želi porušiti na stotine kuća, uništiti hektare i hektare obradive zemlje od koje živi i preživljava većina povratnika u Kozarcu i ostalim mjesnim zajednicama.

Još jednom pozivamo sve nadležne institucije entiteta Republika Srpska da se uključe u rješavanje ovog problema i iznađu alternativno rješenje trase autoputa, a da zaborave na rušenje povratničkih bošnjačkih kuća.