U povodu 26.godišnjice herojske pogibije „Zlatnog ljiljana“ Zama Dučića, major Armije RBiH
U ČETVRTAK TELEVIZIJSKA PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA „LEGENDA O ZAMI - SMRT ZA ŽIVOT“
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 21. Sep 2020. 17:09:50


U četvrtak, 24.septembra 2020.god. sa početkom od 21:00 sati, na TV ALFA održat će se televizijska premijera dokumentarnog filma „Legenda o Zami-smrt za život“, posvećenog našem heroju Zami Dučiću, a u povodu obilježavanja 26 godina od njegove herojske pogibije.

Podsjećamo, dokumentarni film je realizovan u organizaciji Udruženja „Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana u BiH“ Sarajevo, u produkciji Udruženja „Pravda“ Sarajevo, na čijem je čelu istaknuti reditelj i autor filma Avdo Huseinović, poznat i prepoznat po ovakvim filmovima.

Finansiranje filma pomogli su naši zavičajci Fahrudin Radončić i Enver Malagić, te opštine Ilidža i Centar-Sarajevo.Ranije istog dana (24.septembra 2020.god.) u 10,30 sati, u organizaciji Udruženja „101 brigada“ Sarajevo, u kojoj je Zamo Dučić bio komandant manevarskog bataljona, biće upriličeno učenje fatihe i tradicionalno odavanje počasti na mezaru u haremu Alipašine džamije, a u popodnevnim satima i obilazak mjesta pogibije.

Pozivamo vas da se odazovete, u što većem broju, na sve navedene dogadjaje, te da na taj način, svi zajedno, odamo počast našem heroju i zlatnom ljiljanu, piše u saopćenju Udruženja „Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana“ – Sarajevo.

Zamo Dučić obavljao je dužnosti komandanta trećeg bataljona 167. slavne motorizovane brigade Prvog korpusa i komandanta 101. motorizovane brigade. Posthumno mu je dodijeljen čin majora, a kasarna u Krivajicima kod Olova nosi njegovo ime. Posthumno je 1995. godine odlikovan najvišim ratnim priznanjem „Zlatnim ljiljanom“. Učestvovao je u najtežim bitkama za odbranu opkoljenog Sarajeva, u borbama na planinama Igman, Zvijezda i Čemerike, do Crnoriječke visoravni - Vijenca, Poloma i Jasena.