Potpredsjednik bh. entiteta RS,Ramiz Salkić, prisustvovao obilježavanju 28. godišnjice zatvaranja zloglasnog logora Sušica kod Vlasenice
ZA NEKAŽNJENE RATNE ZLOČINE U LOGORU SUŠICA I VLASENICI, NAJVEĆU ODGOVORNOST SNOSI TUŽILAŠTVO BIH
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 26. Sep 2020. 19:09:49


U organizaciji Saveza logoraša – Udruženje Vlasenica danas je prigodnim programom obilježena 28. godišnjice zatvaranja zloglasnog logora Sušica kod Vlasenice, u kojem je tokom 1992. godine ubijeno oko 1.600 Bošnjaka.

Kroz ovaj logor je, od maja do septembra, prošlo oko 8.000 Bošnjaka iz sjeveroistočne Bosne. Prema podacima udruženja, među ubijenim civilima u logoru je bilo i oko 280 dječaka, a kroz logor je prošlo i 700 žena i djevojaka, od kojih su mnoge silovane i ubijene.

Za zločine u logoru Sušica, i uopšte na području vlaseničke opštine, pravomoćno su osuđeni Dragan Nikolić u Haškom tribunalu na 20 godina, te u Sudu Bosne i Hercegovine Predrag Bastah na 22 godine i Goran Višković na 18 godina zatvora.Današnjem obilježavanju prisustvovao je i potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, koji je u svom obraćanju prisutnima rekao da je veoma važno obilježavati svako mjesto na kojem su počinjeni teški zločini.

- Sušica i Vlasenica su mjesta velikih stradanja, progona i velikih zločina za koje je, nažalost, odgovarao mali broj ljudi. Mi danas imamo svega nekoliko presuđenih ratnih zločinaca za sve ono što se desilo ovdje u Vlasenici, to je nedospustivo, to je neprihvatljivo i za to najveću odgovornost snosi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, koje očito nije radilo svoj posao. Ovaj zločin u Vlasenici počinile su desetine ako ne i stotine onih kojima bi se danas trebalo suditi za ratne zločine. Vlasenica zaslužuje pažnju, žrtve Vlasenice zalužuju pažnju i zaslužuju da svi oni koji su počinili zločin, koji se slobodno kreću Vlasenicom budu kažnjeni. Naša je obaveza da istrajavamo . Vječita je borba dobra i zla, istine i laži, i tako će biti do Sudnjeg dana. Mi moramo prenositi i širiti istinu. Mi smo se ovdje vratili da živimo u miru, mi nismo učinili nijednu osvetničku akciju nad onima za koje smo sigurni da su ubijali naše najmilije, a danas nas žele proglasiti da smo opasnost za neke ljude i za ovaj prostor. To se dešava zato što mi šutimo, što ne govorimo svaki dan da je kompletno vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba osuđeno za genocid i udruženi zločinački poduhvat, a da je Srbija presuđena u Hagu da nije spriječila genocid i kaznila počinioce. Nažalost Srbija je danas siguran dom za mnoge počinoce genocida u Bosni i Hercegovini i počinioce teških ratnih zločina nad Bošnjacima. Naš obraz je čist,mi treba da hodamo podignute glave. Naše vojno i političko rukovodstvo nije osuđeno za udruženi zločinački poduhvat i teške ratne zločine. Niko nema pravo da odustane od ove naše borbe za istinu, pravdu i kažnjavanje ratnih zločinaca. Pozivamo vlasti u Srbiji i vlasti u bh. entitetu RS da prestanu biti podrška osumnjičenim ratnim zločincima, da prestanu negirati zločine koji su počinjeni i da prestanu veličati ratne zločince, da konačno prihvate presude međunarodnih i domaćih sudova, te da učine katarzu za dobrobit građana u cijelom region.