Saopćenje za javnost Diplomatske misije Azerbejdžana u Crnoj Gori
JERMENSKA STRANA NASTAVLJA DA I DALJE GRUBO KRŠI HUMANITARNI PREKID VATRE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 11. Oct 2020. 14:10:17


Uprkos sporazumu postignutom tokom sastanka ministara vanjskih poslova Republike Azerbejdžan i Republike Jermenije u Moskvi uz posredovanje Ruske Federacije, o poštovanju humanitarnog primirja od 12:00 časova 10. oktobra 2020. godine, jermenske vojne snage nastavljaju da i dalje grubo krše sporazum. U vezi sa tim Ministarstvo vanjskih poslova Republike Azerbejdžan izdalo je Saopštenje.
Odmah po uspostavljanju humanitarnog primirja, jermenske oružane snage pucale su na azerbejdžanske oblasti Agdam i Tartar. Nekoliko sati kasnije, jermenske oružane snage pokušale su da napadnu u pravcu Hadruta i Džebraila.

Medicinski radnik je teško povrijeđen kao rezultat pucanja jermenskih oružanih snaga na sanitarno medicinsko vozilo, jasno obilježeno bijelom zastavicom, prikupljajući tijela jermenskih vojnika na području Sugovšana.

U noći na 11. oktobar, Gandža, drugi po veličini grad u Azerbejdžanu i daleko od linije fronta, našao se pod raketnom vatrom jermenskih oružanih snaga. U napadu je ubijeno 10 civila, a ranjena 34 lica, uključujući maloljetnike.Granatiranje civila i gradova od strane jermenskih oružanih snaga nakon humanitarnog sporazuma o prekidu vatre još je jedan jasan primjer varvarstva i pokazuje da pozivi na prekid vatre jermenskog rukovodstva nijesu ništa drugo do licemjerstvo.

Ciljano pucanje Jermenije na civile, domove, civilne predmete i medicinsko osoblje kao dio agresivne politike prema Azerbejdžanu još jednom pokazuje nepoštovanje zemlje prema osnovnim normama i principima međunarodnog prava, uključujući međunarodno humanitarno pravo i Ženevske konvencije, a pokazuje i da očigledno krši svoje obaveze i daleko je od principa humanizma.

Oštro osuđujemo ove činove agresije Jermenije i pozivamo međunarodnu zajednicu da preduzme odlučne korake kako bi prisilila agresora Jermeniju da se pridržava međunarodnog prava i svojih međunarodnih obaveza.

Potpuna odgovornost za situaciju u regionu leži na jermenskom političkom i vojnom rukovodstvu, piše u saopćenju Diplomatske misije Azerbejdžana u Crnoj Gori.