PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ZLOČINACA NEDIĆA I ĐURKOVIĆA, BIVŠIH ZAPOVJEDNIKA VRS-A
Autor: BIRN
Objavljeno: 04. Nov 2020. 17:11:06


Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Radomira Nedića i Ratka Đurkovića, bivših zapovjednika Vojske Republike Srpske (VRS), zbog zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika koji su počinjeni kod Teočaka (općina Ugljevik) 1992. godine.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva, oni se terete po komandnoj odgovornosti i to Nedić u svojstvu zapovjednika Prve majevičke brigade VRS-a, a Đurković kao zapovjednik Prvog bataljona ove brigade.

Nediću i Đurkoviću se na teret stavlja da su za vrijeme napada na bošnjačko civilno stanovništvo na području sela Tursunovo Brdo, u julu 1992. godine, kada su podređeni pripadnici VRS-a počinili ubistva četiri civila bošnjačke nacionalnosti, bili na mjestu događaja, rukovodili akcijom, znali i bili informisani o počinjenom zločinu nad civilima, te propustili poduzeti mjere i aktivnosti da se zločin procesuira a počinitelji identificiraju i kazne.

Prema Tužilaštvu, među ubijenim civilima su bile dvije žene starije od 60 godina.

“Optuženi se terete da su prilikom zarobljavanja i ubistva dvojice pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), koji su nakon zarobljavanja od strane podređenih pripadnika VRS-a ubijeni vatrenim i hladnim oružjem, bili na mjestu događaja, a znali i bili informisani o počinjenom zločinu, te nisu poduzeli potrebne mjere da se zločin procesuira”, navedeno je u saopćenju Tužilaštva.

Đurković je uhapšen u septembru ove godine, a boračka organizacija općine Ugljevik je tada osudila njegovo hapšenje, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

Navode optužnice, kako je saopćeno, Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 50 svjedoka i stručnih vještaka, te ulaganjem više od 250 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.