Srpski ratni zločin nad civilima u ulici Žrtava fašizma
SARAJEVO: OBILJEŽENO 27 GODINA OD POGIBIJE DEVET CIVILA, MEĐU KOJIMA PETERO DJECE
Autor: B.net
Objavljeno: 10. Nov 2020. 13:11:46


Na današnji dan, 10. novembra 1993., srpsko-crnogorska agresorska vojska sa brda iznad Sarajeva ispalila je granatu koja je pala u ulicu Žrtava fašizma kada je ubijeno devet civila, među njima i petero djece.

Delegacija Kantona Sarajevo danas je položila cvijeće na mjesto masakra u ulici Žrtava fašizma kod broja 12 u naselju Otoka, u znak sjećanja na devet ubijenih sugrađana.Ovaj masakr počinila je Vojska RS, prije 27 godina, kada je sa položaja iz Nedžarića ispalila tri granate, čijim je gelerima tada ranjeno još 38 naših sugrađana.

Na ovom mjestu je ubijeno petero djece: dvogodišnja Elma Geko, četvorogodišnji Semir Haseta, šestogodišnji Ibrahim Huskić, osmogodišnja Amina Hećo i devetogodišnji Ajdin Hodžić, kao i naši sugrađani Slavojka Govedarica, Vinko Lončar, Silvio Mačorović i Božidar Šuka.

Amina Hećo preminula je na rukama oca Ragiba.“Čuo sam kada je pala prva granata i dotrčao ispred zgrade zabrinut za svoje. Našao sam Aminu, davala je znake života, htjela je nešto reći, ali nije mogla. Izdahnula je na mojim rukama”, ispričao je neutješni otac, ponavljajući u suzama “ne ponovilo se, ne ponovilo se“.

Zajedno sa sinom i suprugom, proučio je fatihu i ostavio cvijeće ispred spomen-obilježja ubijenim.

Cvijeće su položili i počast žrtvama odali i sugrađani, rodbina i prijatelji, delegacije Grada Sarajeva, Općine Novi Grad, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., Unije civilnih žrtava rata KS, Savjeta Mjesne zajednice Otoka, učenici Osnovne škole „Mehmedalija Mak Dizdar“, te predstavnici političkih partija, objavio je portal Vlade Kantona Sarajevo.