Lica koja su se prijavila u Srebrenici nakon 1. oktobra, ne mogu glasati
LOKALNI IZBORI U BIH: TABAKOVIĆ GLASAO U SREBRENICI
Autor: B.net
Objavljeno: 15. Nov 2020. 14:11:03

Alija Tabaković je glasao na biračkom mjestu u Prvoj osnovnoj školi Srebrenica (Foto: Avaz)


Lokalni izbori u BiH: Izlaznost u Srebrenici do 16 sati 55,58 posto

Prema podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine izlaznost na lokalnim izborima u Srebrenici do 16 sati bila je 55,58 posto, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz CIK-a su objavili da je izlaznost na lokalnim izborima do 16 sati bila 38,83 posto u cijeloj BiH. Od 3.155.316 registrovanih birača na birališta je izašlo 1.202.106 glasača.

Nešto veća izlaznost do 16 sati zabilježena je u Republici Srpskoj, gdje je građansko pravo iskoristilo 43,69 posto. U Federaciji BiH izlaznost je do 16 sati bila 35,98 posto, a u Brčko distriktu 35,91 posto.
U Srebrenici građani glasaju na 29 biračkih mjesta. Prema podacima iz Općinske izborne komisije Srebrenica do 11 sati izlaznost na izbore u toj loklanoj zajednici je 26,81 posto.
Na području općine Srebrenica ove godine na Lokalnim izborima pravo glasa ostvaruje 14.599 birača, javlja FENA.

Alija Tabaković je kandidat koalicije “Moja adresa Srebrenica” koju su podržale probosanske političke stranke. Tabakovićev protivkandidat je aktuelni načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, koji je kandidat srpskih stranka, ujedno je prepoznatljiv po velikosrpskim fašističkim stavovima i istupima, posebno zbog negiranja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Kako javlja Anadolu Agency (AA), nakon glasanja Alija Tabaković je poručio da očekuje da izborni dan prođe bez problema i izbornog inženjeringa.
- ”Poruka je da ovi izbori budu fer i korektni, da proteknu u redu i miru. Neka pobijedi politika zajedništva, suživota, boljih odnosa među narodima u Srebrenici”, rekao je Tabaković.

Prema riječima Ljiljane Stevanović, predsjednice Opštinske izborne komisije (OIK-a) Srebrenica, lica koja su se prijavila u Srebrenici nakon zaključenja biračkog spiska, to jest nakon 1. oktobra 2020. godine, neće moći ostvariti biračko pravo.

”Imamo obavještenje CIK-a da takva lica nemaju pravo glasa, tako da nekih 300 lica neće moći ostvariti biračko pravo”, rekla je Stevanović, prenosi Anadolu Agency.