Član Predsjedništva BiH Željko Komšić prisustvovao vojnoj vježbi u Glamoču
GLAMOČ: "BILATERALNA VJEŽBA" PRIPADNIKA ORUŽANIH SNAGA BIH I VOJSKE SAD-A
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 19. Nov 2020. 14:11:40


Na poziv ministra odbrane Bosne i Hercegovine dr. Sifeta Podžića i generalpukovnika Senada Mašovića, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, član Predsjedništva BiH Željko Komšić je prisustvovao posmatranju završetka dvodnevne vojne ‘Bilateralne vježbe’ na LPO Glamoč.

U ‘Bilateralnoj vježbi’ su učestvovali pripadnici Oružanih snaga BiH i Vojske SAD-a, konkretno specijalisti američke vojske za navođenje i kontrolu bliske zračne podrške JTAC (Joint Terminal Attack Controllers).Zadnji dan vojne vježbe je počeo jutarnjim brifingom članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću u kasarni OSBiH ‘Glamoč’. Tom prilikom je istaknuto da će ova vježba omogućiti OSBiH unapređenje partnerske saradnje sa SAD-om i drugim NATO partnerima.

Potom se član PBiH Komšić, zajedno sa visokim zvaničnicima Ambasade SAD-a u BiH, komandantom NATO snaga, komandantom EUFOR-a, predstavnikom ODC-a i predstavnicima Ministarstva odbrane BiH i ZŠ OSBiH, uputio na osmatračnicu, odakle je posmatrao vježbu dviju prijateljskih vojski.Tokom vježbe je bio prikazan dio operativnih sposobnosti OSBiH na terenu sa bliskom zračnom podrškom američkog zrakoplovstva i njihova dva F-16 aviona.

Vodeći brigu o zaštiti okoliša samoga poligona Glamoč, pomenuti avioni su nakon poziva za podršku izvršili lasersko zaključavanje cilja, te simulirali uništenje neprijateljskih formacija. Na taj način je izbjegnuto korištenje bojeve municije na ovom poligonu.

Foto: Predsjedništvo BiH