KOALICIJE ZA MOSTAR VODI NA OSNOVU 42 POSTO GLASOVA IZBROJANIH GLASOVA
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 20. Dec 2020. 23:12:50


ŠPAGO: NA 28 POSTO UZORAKA ZA GRADSKU LISTU KOALICIJA ZA MOSTAR IMA 42 POSTO GLASOVA
Koordinator Koalicije za Mostar Šerif Špago rekao je da na osnovu unosa njihovih posmatrača, na 28 posto uzoraka za gradsku listu Koalicija ima 42 posto glasova, HDZBiH oko 31 posto glasova, BH blok 11, lista Ostajte ovdje četiri posto i Hrvatska republikanska stranka šest posto, javlja Anadolu Agency (AA).

"Nakon potvrde iz CIK-a BIH o izlaznosti koja je negdje oko 55 posto, mi u Koaliciji pratimo brojanje i unos podataka vezano za izborne rezultate. Na unosu naših posmatrača, na 28 posto uzoraka za gradsku listu Koalicija ima 42 posto glasova, HDZBiH oko 31 posto, BH blok 11, lista Ostajte ovdje četiri posto i Hrvatska republikanstva stranka šest posto", rekao je Špago.

Dr. Zlatko Guzin, kandidat probosanskih stranaka za gradonačelnika Mostara, izrazio je zadovoljstvo trendovima koji se vide.

"Međutim, još uvijek je mali uzorak prebrojanih glasova i mislim da treba da se strpimo da dobijemo malo relevantnije podatke", dodao je Guzin.

ZVIZDIĆ: VJERUJEMO DA ĆE ZA GRADONAČELNIKA GLASATI SVI KOJI ŽELE EVROPSKI, JEDINSTVEN I SAVREMEN MOSTAR

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić poručio je večeras u Mostaru da vjeruje da će za gradonačelnika, koji će biti gravitaciono polje pozitivnih energija, glasati svi oni koji žele moderan, evropski, jedinstven i savremen Mostar, javlja Anadolu Agency (AA).

"Još uvijek nemamo finalizirane i definitivne podatke, ali trendovi koje imamo do sada su dobri i to je jako važna stvar. Očekujemo da će takvi trendovi ostati do konačnih, finalnih rezultata koje će objaviti CIK BiH i da će oni pokazati da su poslije više od decenije, dali priliku Mostaru da imenuje gradonačelnika, da formiraju većinu u vijeću, dobile one partije koje žele jedinstven, demokratski, evropski i moderan Mostar", pojasnio je Zvizdić.

Poručio je "da vjeruju u programske ciljeve i smjernice koje su definisali unutar Koalicije za Mostar".

"Vjerujemo da će za gradonačelnika, koji će biti gravitaciono polje pozitivnih energija glasati svi oni koji žele moderan, evropski, jedinstven i savremen Mostar. To je naš cilj i to su naša očekivanja. Hipotetičko pitanje: 'Šta ako neko drugi bude uvjetovao?', naš odgovor je da postoji politički bonton koji važi svugdje na svijetu, a to je da ona koalicija, odnosno, političke opcije koje imaju najveći broj zastupniku u nekom predstavničkom tijelu imaju pravo da predlože kandidata za gradonačelnika. A, mi smo sigurni da je dr. Zlatko Guzin, po njegovim referencama sasvim sigurno najbolja i najadekvatnija osoba koja treba da vodi Mostar u naredne četiri godine", rekao je Zvizdić.

Kako je kazao, Koalicija za Mostar je objavila svoj program i precizno su kazali kakav Mostar žele vidjeti u budućnosti.

"Ko god je na tom fonu naravno da ćemo s njim sarađivati ali ono što ne dolazi u obzir jeste da Mostar bude bilo čiji stolni grad ili da se nastave bilo kakve podjele, pogotovo ne na etničkom osnovu u Gradu Mostaru. Grad Mostar je paradigma države BiH", dodao je Zvizdić.

Poručio je da je "Mostar prevažan u ovom trenutku, ne samo kao grad nego kao jedna paradigma države BiH".

"Mostaru treba funkcionalno Gradsko vijeće, gradonačelnik koji će biti rezultanta svih vektora svih političkih opcija, ideologija u samom Mostaru i nećemo na to nikada pristati da se sa formiranjem Gradskog vijeća i izborom gradonačelnika uvjetuje ili počnu miješati bilo koja druga politička pitanja koja u ovom trenutku nemaju usku vezu sa izborima u Mostaru", dodao je Zvizdić.