AMBASADOR BIH U RUSIJI ŽELJKO SAMARDŽIJA: IKONU SAM VRATIO DODIKU I TAČKA
Autor: slobodna-bosna.ba
Objavljeno: 25. Dec 2020. 13:12:39


Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija, koji je sinoć iz Moskve preko Istanbula stigao u Sarajevo rekao je da je donio ikonu u BiH i da ju je vratio poklonodavcu, a to je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

- Nema tu nikakve frke. Radi se o tome da je Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije notom, putem Ambasade BiH u Moskvi, tu ikonu vratilo poklonodavcu. Znate ko je poklonodavac? To je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Nije poklonodavac ministar vanjskih poslova BiH. I to je sva priča i tačka. Nema tu ništa da se doda. Ja sam je već vratio u kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i on će dalje dati u proceduru kako je i dogovoreno. Ja sam to samo preuzeo i dostavio. Ja više s tim nemam ništa, - rekao je Samardžija za Avaz.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, podsjećamo, prije dva dana je proslijedilo Ambasadi BiH u toj zemlji ikonu koju je Dodik 14. decembra poklonio Lavrovu, tokom susreta u Istočnom Sarajevu.

Rusija se odlučila na ovaj potez nakon što je iz Ukrajine stigla tvrdnja da je ikona njihova i da je ukradena. Sada se očekuje da će se u istragu o ovom slučaju uključiti Interpol.

Radovan Kovačević, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kazao je jučer da je neophodno da se krene od početka i objasni o čemu se radi kada je u pitanju poklonjena ikona Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Ruske Federacije.

- Ikona je bila u privatnom vlasništvu jedne porodice iz Banje Luke, koja ju je tu imala duže od 15 godina. Oni su poželjeli da ta ikona bude poklonjena Lavrovu, - naveo je Kovačević.

Istakao je da je tu i pitanje vrijednosti same ikone.

- Ikona, naravno, ima sentimentalnu vrijednost, te vrijednost na osnovu toga što je u pitanju pravoslavna ikona koja je osveštana, ali nema nikakvu značajniju materijalnu vrijednost, - istakao je Kovačević, objavio je portal Slobodna Bosna.