MVP BIH O AFERI "IKONA": AMASADOR NAM SE OD SINOĆ NIJE JAVIO, TRAŽIMO HITNU REAKCIJU TUŽILAŠTVA
Autor: Oslobođenje
Objavljeno: 25. Dec 2020. 14:12:48


Nakon što je ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija sinoć iz Moskve stigao u Sarajevu i nije predao ikonu niti Predsjedništvu BiH niti Ministarstvu vanjski poslova BiH, ovo ministarstvo je zatražilo hitnu reakciju Tužilaštva BiH.

Ovu informaciju je za Oslobođenje potvrdio Denis Hadžović, šef kabineta Bisere Tursković, ministrice vanjskih poslova naše zemlje.

Kako nam je kazao od sinoć ne mogu da stupe u kontakt sa ambasadorom Samardžijom, jer kako kažu im se ne javlja.

- Ikona nije došla u sjedište, što je uobičajena procedura. Tražili smo da se Tužilaštvo uključi u proces kako bi mogli odgovoriti zemljama koje se interesuju za ovo. Radi se o vrlo vrijednoj ikoni. Moramo prije svega kako bi obavijestili Vladu Ukrajine. Sve je ovo čudno jer Samardžija iskusni i karijerni diplomata koji dobro zna procedure. Ali neću da spekulišemo jer od sinoć nismo mogli stupiti u kontakt sa ambasadorom. Nismo bili u mogućnosti da čujemo njegovu verziju, kazao je Hadžović, piše Oslobođenje.

Novinar Avdo Avdić, portal Istraga.ba, nakon povratka Bh. ambasadora u Rusiji, sačekao ga na aredormu. Kako je tekla konverzacija i kako je ambasador Samardžija odgovarao na Avdićeva pitanja o Ikonu, najbolje da pogledate karak video clip koji slijedi: