RADONČIĆ (SBB): NAVIJAM DA NAŠA KOALICIJA DA GRADONAČELNIKA MOSTARA
Autor: Fena
Objavljeno: 31. Dec 2020. 13:12:48


Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić je ocijenio da je 2020. godina obilovala ogromnim izazovima, posebno je pandemija koronavirusa uzdrmala čitavu planetu pa i BiH, ali je 2020. godina donijela i pozitivne stvari - održani su izbori u Mostaru i došlo je do promjene u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

Radončić je na konferenciji za medije danas kazao da je ekonomska kriza u BiH dostigla vrhunac, a da odgovori entitetskih vlada nisu adekvatni, zapošljavanja i nema, ali zato ima više otkaza. Za razliku od drugih država, rekao je, BiH nije našla načina da adekvatno odgovori na krizu.

Govoreći o rješenjima migrantske krize, ponovio je ranije izrečene stavove, a to da rješavanje krize ilegalnih migracija u BiH nije dobro jer od samog početka nije tretirano kao sigurnosno pitanje i nisu se donosile adekvatne odluke.

Radončić je obrazložio da je masovni dolazak ilegalnih migranata počeo s Vladom u kojoj je bio SDS i ministar Dragan Mektić.

- Upravo je vlada SDS-a i SDA etablirala nedopustivu praksu da pitanje ilegalnih migracija bude svedeno isključivo na bošnjačku odgovornost. Da smo u martu, kada sam to tražio, počeli s deportacijom ilegalnih migranata, mi danas ne bismo imali situaciju kakva je danas u Unsko-sanskom kantonu i sa tim nesretnim ljudima. I opet se sve završava na odgovornost Bošnjaka i bošnjačke politike što je nedopustivo - naglasio je Radončić.

Očekuje pod hitno, dodao je, da Vijeće ministara BiH vrati program hitnog zapošljavanja 1.400 graničnih policajaca, da se počne s legalnim deportacijama migranata a sve „kako bismo obeshrabrili dolazak budućih migranata“.

Radončić je govorio i o pandemiji koronavirusa te primijetio da je potpuno izostala reakcija s državnog nivoa vlasti, te da ne čudi podatak što je više od 4.000 umrlih od COVID-19. Vakcinacija protiv koronavirusa je počela i u državama regije, a u BiH niko i ne zna kada će vakcina doći i hoće li te ko je nadležan.- Od Vijeća ministara BiH treba hitno tražiti da reaktivira rad korodinacionog tijela i da počnu da se bave strateškim rješavanjem pitanja koja su važna za život građana - naglasio je.

Smatra da je dobro što je došlo do promjene u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, te da treba podržati rad Tužilaštva BiH jer je, u borbi protiv sistemske korupcije, pokrenulo veliki broj istraga i procesuiralo znatan broj pojedinaca na najvažnijim funkcijama u državi

Također je izrazio zadovoljstvo održanim izborima u Mostaru, koji su jako važni za BiH.

- Izbori u Mostaru su važni. Smatram potrebnim i navijam da naša koalicija da gradonačelnika Mostara. Ali ko god bude gradonačelnik, imamo atmosferu u kojoj će ljudi raditi za dobrobit građana - zaključio je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Naglasio je da se BiH mora osloboditi svake vrste paternalizma, sami moramo rješavati svoje probleme.

On je građanima BiH poželio sretnu i uspješnu Novu 2021. godinu.