ORUČEVIĆ: KOALICIJA ZA MOSTAR I BH. BLOK SE TREBAJU DOGOVORITI
Autor: politicki.ba
Objavljeno: 11. Feb 2021. 15:02:32
SAFET ORUČEVIĆ: Jako se nadam da će shvatiti posebnost Mostara i da će koalicija Prva mostarska partija – SDP – Naša stranka ući u vlast u Mostaru, postaviti svoje uslove i zauvijek prekinuti tu dugogodišnji vezu SDA i HDZ


“Jako se nadam da će shvatiti posebnost Mostara i da će koalicija Prva mostarska partija – SDP – Naša stranka ući u vlast u Mostaru, postaviti svoje uslove i zauvijek prekinuti tu dugogodišnji vezu SDA i HDZ”.

“Jučer se očigledno dogodio finalni rasplet i mislim da ćemo imati gradonačelnika Mostara u petak.

Teško je procjeniti koji će doktor proći u finišu na to mjesto. Sukobi, svađa i isključivost stranaka bh. opcije je prevelika i samo to može donijeti pobjedu kandidatu HDZ-a”, smatra Safet Oručević.

Nekadašnji gradonačelnik Mostara u razgovoru za politicki.ba govori o svojim viđenjima dešavanja u najvećem gradu u Hercegovini i mogućim raspletima.

“Jako se nadam da će shvatiti posebnost Mostara i da će koalicija Prva mostarska partija – SDP – Naša stranka ući u vlast u Mostaru, postaviti svoje uslove i zauvijek prekinuti tu dugogodišnji vezu SDA i HDZ”, navodi on.

Oručević je i stava da bi takav rasplet donio pozitivne poene za sve bh. stranke i to na državnom nivou.

“Niko ne bi bio gubitnik.

U suprotnom, svi su gubitnici od bh, stranakan i nece niko biti pošteđen kritike javnosti”, kaže on.

Osvrćući se na odluku visokog predstavnika da se gradonačelnik bira tajno, Oručević kaže da se vidjelo da su mu zahtjevi prihvaćeni i da je Gradsko vijeće Mostara uradilo kako je naložio.

“Nažalost, njegova intervencija kasni osam godina”, rezigniran je naš sagovornik.

Upitan šta savjetuje Bh. bloku, kako da se ponaša, Oručević je sasvim direktan:

“Koalicija za Mostar i Bh. blok trebaju sjesti i podijeliti vlast.

To ih čeka kad tad ako žele biti ozbiljan politički faktor izavan Sarajeva, ovo im je pilot projekat jer bez SDA i HDZ neće moći zamisliti političku scenu naredne dvije decenije, sa manje ili više snage u tim strankama, ali to su nezaobilazni politički procesi”.

No,ukazuje i da u SDA i u HDZ postoje snage koje su zainteresirane za nastavak koalicije te dvije stranke jer se boje revizije svog dugogodišnjeg netranparentnog rada i posljedica”.

“Sve je ovo početak boljih vjetrova u gradu, divno se do sada ponašaju svi vijećnici iz svih stranaka i dolaze gradu bolja vremena.

Izboreno je jedinstvo grada i ravnopravnost svih naroda”, poručuje Oručević u razgovoru za politicki.ba.