Bosanski reisu-l-ulema (1993-2012) uputio otvoreno pismo novoizabranom srpskom patrijarhu
DR. CERIĆ: GOSPODINE PATRIJARHU PORFIRIJE, VOLIO BIH DA NAS NE RAZOČARATE I DA BUDETE DRUGAČIJI OD VAŠIH PRETHODNIKA
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 21. Feb 2021. 15:02:27

Neću moći razumjeti ako jasno i nedvosmisleno ne osudite svaki čin srpske genocidne priče u Bosni, posebno u Srebrenici na Badnje veče ili Badnji dan, gdje srpske četničke horde orgijaju u sred grada, gdje su se neke žrtve dokazanog srpskog genocida vratile u svoje domove. Možete li zamisliti da se slično događa u Aušvicu – da njemački nacisti na dan 27. januara pjevaju nacističke pjesme dok ih nemoćno slušaju i gledaju žrtve Holokausta? Naravno, ne možete to ni zamisliti, ali to se događa bošnjačkim žrtvama srpskog genocida u Srebrenici uz česte grafite „nož, žica, Srebrenica“ i postere osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.


Poštovani Patrijarhu Porfirije,

Vijest o Vašem izboru 18. februara, 2021. god. za 46. srpskog patrijarha stigla je i u našu ponosnu Bosnu. U ime muslimana Vaše ustoličenje čestitao Vam je naš čestiti duhovni poglavar bosanski reisu-l-ulema dr. Husejn ef. Kavazović. Po našem Šerijatu to je farz-i kifaje, dužnost jednoga u ime svih muslimana.

Meni je pripala dužnost, farz-i kifaje, da Vam u svojstvu bosanskog reisu-l-uleme (1993-2012) napišem otvoreno pismo u ime Bošnjaka/Bosanaca muslimana, koji nemaju priliku da Vam kažu ono što imaju na duši.

Mnogo je razloga za ovo pismo, ali dva su povoda. Prvi je poziv novinara zagrebačkog Drage Pilsela na Face TV od 19.02. 2021. god. nama Bošnjacima/Bosancima u Bosni da Vam otvorimo naša srca zato što ste „dobar čovjek“, koji vjeruje u mir i dijalog s drugim i drugačijim.

Poznajem Dragu Pilsela, kao čovjeka i novinara, koji je zaista govorio što misli kad je govorio o Vama, kao prijatelju. Govorio da i Vi, zaista, misliti to što govorili. Kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski govorili ste za Al Jazeeru i tom prilikom ste rekli: - Vodim računa o onome što ja činim da to bude, pre svega, u skladu sa Jevanđeljem, da ne vodim mnogo računao o tome šta drugi čine meni, nego da se trudim, da pazim na to šta ja činim njima, jer znam da Bog neće pitati mene šta su meni drugi činili, ali zasigurno biću upitan šta sam ja njima učinio.

Ove Vaše riječi od jednog srpskog mitropolite u Zagrebu nisu samo jevanđeljske, već su i anđeoske. Ako prežive u Vašem srcu u svojstvu Srpskog patrijarha u Beogradu, ove anđeoske riječi bit će mehlem na mnoge bosanske rane, od kojih je rana inatske srpske crkve u avliji nane Fate jedna od najbolnijih. Molio bih, stoga, da odmah i bezuvjetno uklonite srpsku crkvu iz Fatine avlije. Ova crkva, zasigurno, nije jevanđeljski već luciferski čin protiv prava drugog i drugačijeg za što će Vas, zasigurno, Bog pitati. Pitat će vas Bog zašto je niste uklonili.

Vaš prethodnik patrijarh Irinej nije imao ni jevanđeljsku riječ ni anđeosko srce da osjeti bol i patnju Fate nane, kojoj su u srpskom genocidu ubijeni mnogi najmiliji. Nije patrijarh Irinej imao ni sluha za presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, koji je naložio da se srpska crkva ima ukloni iz Fatine avlije u Konjević polju. Prilika je ovo, zato, da Vaše anđeoske riječi siđu s neba na zemlju.

Uklanjanje Vaše srpske crkve iz avlije nane Fate bit će pravi test Vaše jevanđeljske riječi da se trudite, da pazite na to šta Vi činite drugima, a ne da vodite mnogo računao o tome šta drugi čine Vama. Kao što će biti i pravi test za Vas da kažete svojim vjernicima, pravoslavnim bosanskim Srbima, kao što ste onomad kazali pravoslavnim hrvatskim Srbima: - Srbi koji žive u Hrvatskoj nemaju svoju drugu domovinu - otadžbinu. Ovim riječima Vi ste jasno i nedvosmisleno kazali hrvatskim Srbima da je njihova država Republika Hrvatska. Time ste jasno dali do znanja da su granice između dvije nezavisne i suverene države, Srbije i Hrvatske, neupitne i nepromjenjive.

Uklanjanje Vaše srpske crkve iz avlije nane Fate bit će pravi test Vaše jevanđeljske riječi


Očekujemo od Vas da to isto kažete bosanskim Srbima koji žive u Bosni da nemaju drugu domovinu – otadžbinu te da su time i granice između dvije nezavisne i suverene države, Srbije i Bosne, neupitne i nepromjenjive. Nema podjele Bosne i nema srpskog odcjepljenja iz Bosne u korist Srbije.

Stoga, mi ne očekujemo od Vas da dolazite u Banja Luku na dan devetog januara, kao što je dolazio Vaš prethodnik patrijarh Irinej, koji je blagosiljao zločin genocida kao Božji blagoslov. Ne očekujemo od Vas ni da priznate i osudite srpski/pravoslavni genocid nad Bošnjacima/Bosancima. Bilo bi to previše od Vas da se kao Srpski patrijarh tako lahko odreknete nastavaka prethodne politike predsjednika Aleksandra Vučića i Vašeg prethodnika patrijarha Irineja. Ali, očekujemo, ako u Vama preživi makar trun anđeoskog govora iz Zagreba, da u Vama progovori jevanđeljska savjest pa da srpski/pravoslavni genocid nad Bošnjacima/Bosancima ne negirate. Negacija istine o srpskom/pravoslavnom genocidu nad Bošnjacima/Bosancima nije u duhu Jevanđelja.

A što se tiče naših bosanskih srca ona su uvijek bila otvorena prema svim ljudima dobre volje. Neka gospodin Pilsel zna da bosanska srca nisu nikad bila zatvorena da bih ih se nekome posebno otvarala. Stoga, Vi ste, gospodine patrijarhu srpski Porfirije, dobro došli u Bosnu, gdje žive Dobri Bošnjani, koji još uvijek čekaju da im se s vrata skine kletva i progon Rastka Nemanjića – „Svetog Save“ - iz 1221. god. u manstiru Žiča zbog babunske hereze. Zbog te kletve i progona ni današnja bosanska djeca nemaju pravo na ime svoga bosanskog jezika u Bosni jer im se u školama silom nameće Vaše srpsko svetosavlje. Eto Vam još jedna prilika da pokažete jevanđeljsku ljubav prema bližnjem svome po načelu: - Ne čini drugome ono što ne želiš da drugi tebi čini – da ti brani da svoj maternji jezik nazivaš njegovim pravim imenom.

Drugi povod što Vam pišem ovo pismo je sutrašnji dana, 22. februar. Na taj dan prije dvadeset godina (2001) Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu donio je prvu osuđujuću presadan presudu za silovanje kao zločin protiv čovječnosti nakon što je izvan sjene sumnje utvrdio “da su pripadnici oružanih snaga bosanskih Srba silovanje koristili kao instrument terora”. Preciznije, radi se o predmetu Dragoljub Kunarac, Radomir Kovač i Zoran Vuković. To su ljudi iz Vašeg srpskog/pravoslavnog naroda. Volio bih da se pozabavite ovim pitanjem na pravi odgojno-obrazovni način ne zbog nas u Bosni, već zbog Vas i vaše vjere i vašeg naroda u Srbiji.

Otvori link OVDJE.

Možda Vas ne bih podsjećao na ovaj datum da nas ovih dana nije uznemirilo više ispaljenih hitaca na munaru Aladža džamije u Foči. Nisu poznata imena ni motivi počinioca tog gnusnog čina, ali ambijent u kojem žive Bošnjaci muslimani u Foči, gdje se negira srpski genocid, daje nam za pravo da sumnjamo da oni koji su jednom rušili Aladža džamiju, pa to negiraju - da su spremni to opet učiniti jer ih niko nije prevaspitao: ni porodica, ni crkva, ni škola, gdje uče da su osuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić junaci srpskog/pravoslavnog naroda. Njima smeta što je Aladža džamija u Foči obnovljena. Niko im nije ni u porodici, ni u crkvi, ni u školi rekao da je zlo činiti zlo drugima, posebno rušiti drugima njihove svetinje. Oni misli da je napad na Aladžu džamiji blagoslovljeno djelo, na koje treba da budu ponosni jer ih tako uče roditelji kod kuće, uči ih crkva na propovijedi i škola u školskim knjigama.

Poštovani patrijarh Porfirije,
Posljednji slučaj napad na Aladža džamije u Foči nije izolirani slučaj agresivne ili genocidne priče protiv Bošnjaka muslimanima u Bosni od strane pripadnika Vašeg naroda. Slično se događa u Višegradu, gdje se postrojava Ravnogorski četnički pokret, koji nas Bošnjake muslimane podsjeća na mračnu i krvavu (h)istoriju na Drini – na genocid. Mogu donekle razumjeti da su Vas u Čikagu prevarili ili zaveli pa ste s četnicima zapjevali četničku pjesmu: Šta se ono na Dinari sjaji, Đujićeva kokarda na glavi...

Ali, neću moći razumjeti ako jasno i nedvosmisleno ne osudite svaki čin srpske genocidne priče u Bosni, posebno u Srebrenici na Badnje veče ili Badnji dan, gdje srpske četničke horde orgijaju u sred grada, gdje su se neke žrtve dokazanog srpskog genocida vratile u svoje domove. Možete li zamisliti da se slično događa u Aušvicu – da njemački nacisti na dan 27. januara pjevaju nacističke pjesme dok ih nemoćno slušaju i gledaju žrtve Holokausta? Naravno, ne možete to ni zamisliti, ali to se događa bošnjačkim žrtvama srpskog genocida u Srebrenici uz česte grafite „nož, žica, Srebrenica“ i postere osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Zašto se to događa? Događa se zato što se Vaša Srpska crkva, između ostalih, nije nikad jasno i nedvosmisleno ogradila od zločina genocida, posebno rušenja Ferhadije džamije u Banjoj Luci i Aladža džamiji u Foči, niti je ikada jasno i nedvosmisleno osudila srpski genocid nad Bošnjacima, posebno u Srebrenici, a kamoli da je zatražila oprost i dala zavjet da se to nikad više neće ponoviti radi mira i pomirenja u ime Milostivog Boga i ljubavi među ljudima.

Ovo Vam pišem poštovani, patrijarhu Porfirije, zato što hoću vjerovati da ste Vi „dobar čovjek“, kao što reče poznati novinar zagrebački, Vaš prijatelj i suradnik za ekumenizam Drago Pilsel te da ste Vi drugačiji od Vaših prethodnika srpskih patrijarha Pavla, koji je blagosivljao srpske ratnike, koji su iz Beograda odlazili u rat protiv Bosne i Bošnjaka i patrijarha Irineja, koji nije propuštao priliku da iskaže svoju mržnju prema islamu i muslimanima, kao i da slavi srpski genocidni trofej u Banjoj Lucu.

Volio bih, gospodine patrijarhu Porfirije, da nas ne razočarate!

Volio bih da budete drugačiji od srpskih patrijarha, Vaših prethodnika!

Volio bih da se u Vama ne ugase ni jevanđeljska ljubav ni anđeoska riječ!

Volio bih da Vi budete razlog da se moja narod oslobodi straha od mogućeg budućeg genocida u Bosni zbog svoje vjere, bosanske nacije, kulture, jezika i države!

Volio bih da nas Svevišnji Bog sve prosvijetli Svojim svjetlom od milosti, ljubavi, istine, pravde, mira i pomirenja!

Volio bih da jedni drugima budemo braća i prijatelji, a ne zmije i vukovi!

Svevišnji Bože, podari nam sabur da izdržimo na puto istine, pravde, mira i pomirenja! Amin!

Dr. Mustafa ef. Cerić
Bosanski reisu-l-ulema (1993-2012)

Sarajevo, 21.02.2021.