Historijski dan
NOVI PAZAR: POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA NOVU ZGRADU MUšKE MEDRESE
Autor: Sanapress.info
Objavljeno: 27. Feb 2021. 19:02:52


Danas je upriličena svečanost u povodu polaganja kamena temeljca za novu zgradu Muške medrese „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru koja će se graditi u blizini postojeće.

Na početku skupa je poručeno da je Medresa lučonoša znanja i kapija mudrosti, a dala je Sandžaku ono najbolje i najčistije, one koji su učili, radili i umirali za islam. Garant je očuvanja čiste islamske tradicije na ovim prostorima.

Skupu se prvi obratio predsjednik uprave Medrese, sandžački muftija hfz. Abdurahmman ef. Kujević istakavši da je danas dan velike radosti i velikog uspjeha pobjede istine i dobra.

– Hvaljen neka je plemeniti i milostivi Gospodar svih svjetova. Danas je dan velike radosti i velikog uspjeha i pobjede istine i dobra. Ovo je svečanost koja promovira ono što je najvrijedniie kod nas, a to je znanje. To je karakteristika kojom je Stvoritelj odlikovao čovjeka nad ostalim stvorenjima. Postoje pojedine institucije koje promoviraju to najvrijednije što mi nosimo, a to je znanje. Nema sumnje da je Medresa od kako je ovdje na ovim prostorima istina, ali bila i ostala baljkonoša dobra, znanja i istine. Ova Medresa je naslijedila širenje znanja od Allahovog Poslanika. Znanje je garant. Mi želimo da napravimo uvjete i uslove ne za 21. vijek nego 22. vijek. Da naša djeca imaju najbolje nastavne, vaspitne, infrastrukturne uslove gdje će sticati znanje i prenositi ga. Dok je jaka Medresa jak je i sandžački čovjek i umet. Mi ćemo kroz Medresine vakufe i ostale vakufe podupreti istinu da bude jača jer ona to zaslužuje. Hvala vam što nosite Medresu sa sobom i što živite sa Medresom jer ona ne može opstati sama po sebi“.

Zbog obaveza koje su unaprijed dogovorene poslate su čestitike širom regiona. Jedna od njih jeste iz Rijaseta IZ-e u BiH, od Uprave za obrazovanje i nauku. Čestitku je uputilo i Ministarstvo pravde, Uprava za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama, tom prilikom se obratio dr. Ferid Bulić, pomoćnik direktora Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama.

– Osjećam veliku radost u ime Ministrastva pravde, uprave vjere vlade R. Srbije i kao neko koga je ova Medresa odgajila. Prenosim vam srdačne pozdrave od direktora Uprave Vladimira Roganovića i njihovu želju i riječi da će u naprednom periodu sa predstavnicima IZ raditi na unapređenju vjere, vjerskih prava, znanja i međuvjerskog dijaloga. Medresa Gazi Isa beg je beskrajno prostranstvo slobode i bogatstva. Budućnost je ova danas koju ćemo danas kreirati. Ko ne sanja o moru, neće sagratiti brod. E ovo je naš brod. Skupiti se zajedno znači početak, a raditi zajedno je napredak, a ostati zajedno je uspjeh. IZ je trasirala put za opstanak i put bošnjačkog naroda i muslimana u Srbiji.

Potpredsjednik Skuštine Srbije, akademik Muamer Zukorlić naglasio da je posebna je radost biti u prilici da prisustvuje i sudjeluje u postavljanju kamena temljca još jedne zgrade vakufa i znanja, nove zgrade Medrese Gazi Isa beg u Novom Pazaru.

– Zadnjih godina imamo puno prilika počinjati radove na brojnim vjerskim i vakufskim objektima. Sve vakufske zgrade su važne i to su sve objekti dobra, ali objekti znanja su nešto posebno, uvijek je tako bilo i tako će biti. Uloga znanja je mnogo veća i značajnija, a to je da unaprijedi ljudskost. Baš zato je Medresa i u ovom vremenu ekspanzije institucija obrazovanja, posebna i njen značaj još više raste. Medresa mora biti i najljepša zgrada i najopremljenija zgrada i zgrada sa najboljim profesorima i kvalitetom. Zašto? Ne zato da bi se pohvalili komforom već zato što taj okvir i taj standard pokazuje koliko mi nosioci, graditelji svega toga cijenimo i imamo odnos prema znanju koje se servira u toj Medresi. Medresa je bajraktar, šampion u inkubaciji znanja, afirmaciji i potpunom usavršenju takvoga znanja. Znanja koje čovjeku drži vertikalu. Bit ćemo pravi zastupnici istine i Božje riječi na ovome svijetu kada budemo izgledali kao munara, visoko, vitko, fleksibilno, ali prkosno i nepokolebljivo. To je simbol dostojanstva.

U svom obraćanju predsjednik Mešihata IZ u Srbiji, muftija Dudić je, između ostalog, rekao da Medresa nakon 30 godina od obnove svog rada i 20 godina od izgradnje prvog objekta, 15. dana mubarek mjeseca Redžeba, otpočinje sa izgradnjom još jedne reprezentativne zgrade. Istakao je da je Medresa majka svih škola u Novom Pazaru koja podiže generacije na pravom putu, te da je iznjedrila najveću sandžačku elitu od kojih su troje narodnih poslanika njeni svršenici, zahvalivši se vjernicima koji sve ove godine podržavaju projekte Mešihata, kao i akademiku Zukorliću koji se sa svoje pozicije najviše bori za Islamsku zajednicu i promociju njenih ustanova.

Program svečanosti obogaćen je izvedbama hora Muške medrese, a moderator programa bio je dr. Mustafa ef. Fetić, koji je na kraju pozvao prisutne da prisustvuju polaganju kamena temeljca za još jedan vakuf u službi znanja i vjerskog odgoja.

Za više slika posjetite Sanapress.info