Predsjedavajući američke Helsinške komisije
SENATOR CARDIN: UZNEMIREN SAM NEGIRANJEM GENOCIDA U SREBRENICI KOJI SU MEĐUNARODNI SUDOVI POTVRDILI
Autor: VOA
Objavljeno: 31. Mar 2021. 18:03:09
SENATOR BEN CARDIN: "Činjenice u vezi sa onim što se dogodilo u Srebrenici u julu 1995. godine su dokumentovane. Međunarodni sudovi su potvrdili, a međunarodna zajednica široko prihvatila, da te činjenice ispunjavaju definiciju genocida", poručio je Cardin za Glas Amerike.
"Uznemiren sam time što bi bilo koji zvaničnik jedne zemlje koja je susjed Bosne i Hercegovine dovodio u pitanje taj zaključak - naročito neko ko razumije opasne ekstreme nacionalizma na Balkanu i ko je odgovoran za unapređenje vladavine prava"


Predsjedavajući američke Helsinške komisije senator Ben Cardin izjavio je da je uznemiren zbog izjava kojima se dovodi u pitanje zaključak međunarodnih sudova o događajima u Srebrenici.

"Činjenice u vezi sa onim što se dogodilo u Srebrenici u julu 1995. godine su dokumentovane. Međunarodni sudovi su potvrdili, a međunarodna zajednica široko prihvatila, da te činjenice ispunjavaju definiciju genocida", poručio je Cardin za Glas Amerike.

"Uznemiren sam time što bi bilo koji zvaničnik jedne zemlje koja je susjed Bosne i Hercegovine dovodio u pitanje taj zaključak - naročito neko ko razumije opasne ekstreme nacionalizma na Balkanu i ko je odgovoran za unapređenje vladavine prava", ukazao je senator Cardin, u pisanom odgovoru na upit Glas Amerike da Helsinška komisija prokomentariše nedavnu izjavu crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića u Skupštini da će priznati genocid u Srebrenici "kad se činjenice nedvosmisleno utvrde".

Cardin, demokratski senator iz Merilenda i član senatskog Spoljnopolitičkog odbora, prošle nedjelje je preuzeo funkciju predsjedavajućeg Helsinške komisije, u kojoj je od 1993. godine.

Stejt department je, takođe u odgovoru na upit Glasa Amerike, u ponedjeljak poručio da je "stav Sjedinjenih Država o genocidu u Srebrenici dugotrajan i nepokolebljiv",i da to "bolno poglavlje evropske historije nikada ne smije biti negirano niti zaboravljeno".

Povodom navoda crnogorskog ministra pravde o događajima u Srebrenici, oglasile su se, između ostalih, Ujedinjene nacije, Evropska unija, te brojne zapadne ambasade, među kojima i američka u Podgorici, porukom da se genocid ne smije poricati niti relativizovati.

Opozicione stranke u Crnoj Gori zatražili su ostavku Leposavića koji je u ponedheljak saopštio da ništa od onoga što mu se spočitava povodom izjava o priznanju genocida u Srebrenici, nije istina, te da ostavku neće dati.

Međunarodni sud pravde u Hagu, presudom iz 2007. donuhetom po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), utvrdio je odgovornost Srbije koja prema mišljenju suda nije spriječila i kaznila zločin genocida u vezi sa događajima u Srebrenici jula 1995, dok su istom presudom direktnim izvršiocima genocida označeni vojska i policija Republike Srpske (RS).

U periodu od 11. do 22. jula 1995. pošto je području Srebrenice, koje je bilo pod zaštitom Ujedinjenjih nacija, prešlo pod kontrolu Vojske Republike Srpske kojom je komandovao prvostepeni haški osuđenik Ratko Mladić - ubijeno je više od 8.000 Bošnjaka, objavio je glasamerike.net.