Kuda idu genocidaši?
U NSRS O SAMOOPREDJELJENJU, PDP TVRDI DA SNSD SAMO BILDA MIŠIĆE
Autor: NAP
Objavljeno: 04. May 2021. 15:05:21


Nove ucjene: NSRS spremila inicijativu u kojoj je i pravo na samoopredjeljenje
Sjednica Narodne skupštine RS biće nastavljena u utorak, 11. maja.
Narodna skupština RS, želeći da ostvari ulogu u kreiranju boljeg i prosperitetnijeg života građana u RS, zahtijeva od institucija Federacije BiH i ostala dva konstitutivna naroda da se uključe u politički dijalog koji bi rezultirao vraćanjem na osnovne principe i tekst Dejtonskog sporazuma, ističe se u inicijativi za razgovor o mogućim rješenjima za BiH.
U slučaju ignorisanja stavova Narodne skupštine RS, srpski konstitutivni narod zadržava pravo na samoopredjeljenje, u skladu sa svim međunarodnim ugovorima, navodi se u inicijativi za razgovor i dijalog između RS i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH.
- Naglašavajući da je izmijenjena dejtonska struktura BiH, i to na štetu entiteta, posebno RS, i konstitutivnih naroda, posebno Srba i Hrvata, Narodna skupština Republike Srpske poziva FBiH kao stranu i druga dva konstitutivna naroda - Hrvate i Bošnjake, da povedu miran i dostojanstven dijalog o mogućim rješenjima za BiH - ističe se u inicijativi koja će biti razmatrana u nastavku 16. redovne sjednice Narodne skupštine RS.
Narodna skupština RS odbacuje svako djelovanje koje je usmjereno na izmjenu izvornog Dejtonskog sporazuma i njegovog Aneksa četiri - Ustava BiH, koji je temelj postojanja i rada svih institucija i zvaničnika na nivou BiH, te će svako djelovanje koje nije u skladu sa Ustavom BiH u budućnosti imati odgovarajuće reagovanje iz RS.
Djelovanje suprotno stavovima Narodne skupštine Republike Srpske kao najvišeg zakonodavnog i ustavnopravnog organa RS smatraće se ugrožavanjem suvereniteta i ustavnog poretka RS.
Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je danas u Banjaluci da se u BiH treba razgovarati o budućnosti bez uticaja stranaca kako bi bio postignut konsenzus o funkcionisanju zemlje.
Narodna skupština RS pripremila je za nastavak 16. sjednice, koja će biti održana 11. maja, "Inicijativu za razgovor o mogućim rješenjima za BiH". U dokumentu navode da "u slučaju ignorisanja njihovih stavova, srpski konstitutivni narod zadržava pravo na smoopredjeljenje".

“NSRS želeći da ostvari ulogu u kreiranju boljeg i prosperitetnijeg života građana u RS, zahtijeva od institucija FBiH i ostala dva konstitutivna naroda da se uključe u politički dijalog koji bi rezultirao vraćanjem na osnovne principe i tekst Dejtonskog sporazuma, ističe se u inicijativi za razgovor o mogućim rješenjima za BiH. U slučaju ignorisanja stavova NSRS, srpski konstitutivni narod zadržava pravo na samoopredjeljenje, u skladu sa svim međunarodnim ugovorima”, navodi se u “Inicijativi za razgovor i dijalog između RS i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH”.
Tragom ove informacije portal Radiosarajevo.ba je potražio šta Ambasade SAD-a u Sarajevu.
"Stav SAD po pitanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i BiH kao jedinstvene države čija je budućnost u euroatlantskoj zajednici dobro je poznat i ostaje nepromijenjen. Mi nastavljamo biti čvrsto opredijeljeni za Bosnu i Hercegovinu kao demokratsku, multietničku, suverenu i nezavisnu državu sa neupitnim teritorijalnim integritetom", naveli su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu, objavio je portal radiosarajevo.ba

Zamjenik predsjednika PDP-a Nenad Vuković kazao je da ta stranka neće učestvovati u bilo kakvim razgovorima o mirnom razlazu u BiH jer je ta tema unaprijed osuđena na neuspjeh.

"Na sceni je ponovo 'bildanje političkih mišića' pričom o nacionalnim temama, kako to SNSD aktivno radi već petnaestak godina i očigledno je da se aktivno priprema za opće izbore 2022. godine", rekao je Vuković na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

PDP, naveo je on, pita da li je mirni razlaz usaglašen sa Srbijom.

"PDP je jasno čuo od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i drugih visokih funkcionera te zemlje da su oni za teritorijalni integritet BiH, koja u svom sastavu ima Republiku Srpsku s dejtonskim nadležnostima", naglasio je Vuković.