IN MEMORIAM
BEĆIR NOĆIĆ - LIČNOST KOJA JE BILA OD ZNAČAJA ZA RODNI ZASEOK
Autor: Mr. sci. Hrustan Noćić
Objavljeno: 30. May 2021. 14:05:37
BEĆIR NOĆIĆ (1959 - 2021)


Bećir Noćić mi je prvi od rođaka, njegov otac se zvao Avdo, a djed se zvao Bećir.

Bećir je jedino muško dijete iz Avdinog braka. Radio je i živio na selu na očevom imanju, radio uz oca Avdu te je od njega naučio mnogo stvari vezano za poljoprivrednu proizvodnju, uslugama i životu. Mogu slobodno reći da je svojim sposobnostima bio primjer drugima u selu.
Razgovarajući sa mnogim mojim rođacima i komšijama, uglavnom stanjem u državi, dosta ih je pokazivalo pesimizam, dok je rođak Bećir uvjek pokazivao optimizam i djelom i riječima.
Po povratku u selo poslije rata 1992-1995., prvi je pokrenuo proces otvaranja radnih mjesta i na selu, odnosno zarade, za rad i život na selu. Prvi je koji je trasirao i krčio puteve progresa. Čovjek je koji je koristio oko 40 duluma vlastite zemlje i uzimao u zakup oko 70 duluma zemlje u rodnom nam Zaseoku. Čovjek je koji je imao farmu krava muzara i sve to uspjevao uzgajati i održavati sa svojom porodicom. Čovjek koji nije imao toliko škole ali je imao toliko praktičnog znanja da, kada sam govorio sa njim o obradi zemlje u njemu prepoznajem diplomiranog poljoprivrednog tehničara, a kada priča o stoci u njemu vidite veterinarskog tehničara, a zanimljivo kada sa njim razgovaram o planiranju proizvodnje, opravdanosti ulaganja u domaći proizvod i domaću proizvodnju u njemu vidite doplomiranog ekonomistu. U dijalogu i raspravama nikada nije imao kompleksa. Da bi nas rodni Zaseok napredovao malo je bio jedan Bećir u Zaseoku.
Prvi je čovjek koji je bio inicijator i koji je vodio građevinski odbor 1990.godine za izgradnju naše zaseočanake džamije u Zaseoku.
Moj rodjak je rođen 1959.godine ali se 27.05.2021.godine vrati svome Gospodaru.
Molim Allaha Uzvišenog da mu oprosti grijehe i da ga uvede u Džennet. Amin.