MAJKE SREBRENICE OČEKUJU POTVRDU PRVOSTEPENE PRESUDE, TE DA SE POTVRDI GENOCID I U OSTALIH ŠEST OPĆINA
Autor: NAP
Objavljeno: 08. Jun 2021. 14:06:01


Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u Hagu danas će izreći konačnu presudu bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske RS Ratku Mladiću, nepravosnažno osuđenom na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini. Zločinac Mladić je 22. novembra 2017. proglašen krivim za deset od 11 tačaka optužnice.

Dok se čeka izricanje presude, preživjele žrtve genocida u Memorijalnom centru Potočari, govore o svojim očekivanjima. Mahom su želje iste. Krvnik mora biti žestoko kažnjen.

Majke Srebrenice očekuju će se potvrditi prvostepena presuda, te da se potvrdi genocid i u ostalih šest općina.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa”, kazala je jutros u Hagu da ne vjeruje da će Ratko Mladić biti oslobođen u drugostepenom postupku.“Očekujem da barem najmanje bude potvrđena ta kazna. To je broj 1. I broj 2 – da bude osuđen za šest općina. Jer Mladić gdje god da je došao, gdje je bila njegova vojska, da li to bilo selo, grad ili šuma, njihova čizma počinila je genocid. Očekujemo da pravda bude zadovoljena. I ako da hiljada života ima, da mu se svaki oduzme, ne može nadoknaditi žrtvama ono što je on uradio. On nije samo neprijatelj majki Bošnjakinja i Hrvatica, on je neprijatelj i majki Srpkinja. Jer mnoge majke je ojadio”, naglasila je Munira Subašić.

Današnju presudu izreći će sudije Pricka Matimba Nijambe (Prisca Nyambe), Aminata Luis Runeni Engum (Aminatta Lois Runeni N’gum), Sejmur Panton (Seymour), Elizabet Ibanda-Nahamija (Elizabeth Ibanda-Nahamya) i novoimenovani sudija Mustafa El-Baj (Mustapha El Baaj), nakon gotovo deset godina od Mladićevog hapšenja.