ČLANICE NATO-A O BIH: POTREBNE POLITIČKE, IZBORNE, EKONOMSKE I ODBRAMBENE REFORME
Autor: NAP
Objavljeno: 14. Jun 2021. 18:06:09
Foto: Twitter


Lideri 30 zemalja članica NATO saveza su usvojili deklaraciju koja u jednom dijelu poziva političke lidere u BiH da konstruktivno sarađuju u smislu euroatlantskih integracija za dobrobit svih u državi uz provođenje “prijeko potrebnih reformi” - uključujući političke, izborne, ekonomske i odbrambene - bez prejudiciranja odluke o budućem članstvu. Deklaracija ima 79 tačaka, a tačka 67 odnosi se na BiH.

"Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima, potiču domaće pomirenje i pozivaju političke lidere da izbjegavaju retoriku podjela", navodi se.

Lideri zemalja članica NATO -a pohvalili su Bosnu i Hercegovinu kao zemlju aspiranticu za njen doprinos operacijama pod vodstvom NATO-a.

"Posvećeni smo održavanju snažnog političkog dijaloga sa Bosnom i Hercegovinom i nudimo kontinuiranu podršku provođenju svih reformskih napora, uključujući i NATO sjedište u Sarajevu. Ohrabrujemo rukovodstvo Bosne i Hercegovine da u potpunosti iskoristi širinu NATO-ovih alata za zajedničku sigurnost i partnerstvo. Saveznici pozdravljaju rad Komisije za saradnju sa NATO-om. Saveznici apeliraju na političke lidere da rade konstruktivno i demonstriraju političku volju za dobrobit svih u Bosni i Hercegovini u unapređivanju euroatlantskih težnji provodeći prijeko potrebne političke, izborne reforme, vladavinu zakona, ekonomske i obrambene reforme, uključujući kroz Program reformi zemlje sa NATO-om, ne dovodeći u pitanje konačnu odluku o članstvu u NATO-u", navodi se.