ČLAN PREDSJEDNIŠTVA HNS-A MIJO PERKUNIĆ U SKUPŠTINI RS-A GLASAO ZA ODBACIVANJE INZKOVE ODLUKE
Autor: Klix.ba
Objavljeno: 30. Jul 2021. 20:07:02


Prijedlozima zakona koji su danas usvojeni u Narodnoj skupštini RS podršku je dao i zastupnik Mijo Perkunić, član Hrvatske demokratske zajednice 1990. i Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Narodna skupština RS-a je danas izglasala Prijedlog zakona kojim se kaznom zatvora do 15 godina kažnjava svako ko omalovažava grb, amblem i himnu RS-a ili naziva entitet RS genocidnom tvorevinom. Također usvojen je Prijedlog zakona kojim je odbačena odluka visokog predstavnika Valentina Inzka.

Od 83 poslanika prisutna su bila 73, a za oba Prijedloga ZA je glasalo njih 70. Protiv su bila tri člana Koalicije za BiH.

Među onima koji su podržali prijedloge zakona bio je i Mijo Perkunić član HDZ-a 1990. i Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS), potvrdio nam je Edin Ramić zastupnik u Skupštini RS-a.

Još 2019. godine Perkunić je pristupio Klubu SNSD-a u NSRS i podržao vladu RS u skladu sa politikom HNS-a. Jedno vrijeme je bio u Koaliciji za BiH, no sada djeluje kao samostalni zastupnik.

Glasanje za današnje prijedloge zakona odraz je strateškog saveza stranaka Hrvatskog narodnog sabora i SNSD-a koji uglavnom prilikom glasanja u entitetskim ili državnim institucijama nastupaju zajedno.