IGK Saopćenje povodom najave smjene Čamila Durakovića sa pozicije predsjednika Skupštine općine Srebrenice i prijetnji upućenih njemu
IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 31. Jul 2021. 13:07:32


Najava smjene Durakovića sa pozicije predsjednika Skupštine općine Srebrenica anticivilizacijske prijetnje njemu u gradu simbolu najvećeg zločina poslije holokausta u Evropi, zločina koga politička pozicija i opozicija manjeg bih. entiteta ne priznaje i negira, revizijom sudskih, naučnih i historijskih činjenica o genocidu i glorifikacijom presuđenih ratnih zločinaca, je još jedan dokaz kontinuiteta ideologije i politike velikosrpskog nacionalizma koja je projektovala i izvršila genocid u Srebrenici.

To je nastavak antibosanske politke Milorada Dodika i njegovog mentora Aleksandra Vučića na putu stvaranja takozvanog srpskog sveta, što je samo drugo ime za nacionalističku ideju i praksu Velike Srbije, agresivnim napadima na pro bosanske snage.

Nije za očekivati da onaj ko ne priznaje sudove UN, koji idejne tvorce i realizatore genocida smatra herojima, koji dozvoljava paradiranje četničkih formacija gradom u kome ima više nišana, žrtava genocida nego stanovnika, sada da poštuje demokratski izabrane bošnjačke predstavnike u Skupštini općine Srebrenica.

Institut za istraživanje genocida Kanada neće odustati od borbe za istinu i pravdu. Negatori genocida i glorifikatori ratnih zločinaca moraju biti krivično sankcionirani. Politika negiranja grnocida od strane političke pozicije i opozicije manjeg bih. entiteta nije budućnost BiH.
Svi smo mi Ćamil!, - piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).