POČINJE MANIFESTACIJA "ODBRANA BIH - IGMAN 2021“: EVOCIRANJE USPOMENA I SJEĆANJE NA TEŠKE GODINE BORBE
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 31. Jul 2021. 14:07:15
(Foto: Samır Jordamovıc - Anadolu Agency)


Tradicionalna manifestacija "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2021", održat će se početkom augusta na prostorima planine Igman (Igmanska džamija, Mrazište, Veliko Polje), na lokaciji Memorijalnog kompleksa Kovači, kao i na prostoru Spomeničkog kompleksa Tunel D-B, javlja Anadolu Agency (AA).

Manifestacija podrazumijeva odavanje počasti, vjerske obrede, te spomen i sjećanje na šehide i poginule borce Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, uz prigodan kulturno-umjetnički program, okrugli sto i druge sadržaje.

Zbog pandemije koronavirusa ovogodišnju manifestaciju programski su prilagodili i u određenim sadržajima reducirali. Slogan pod kojim će se i ovogodišnje izdanje ovog, svojevrsnog festivala patriotizma, održati glasit će: "Ostani kući i posvjedoči".

Nakon najave i informacija o planiranim aktivnostima obilježena je i godišnjica prokopavanja Tunela D-B uz prigodan kulturno-umjetnički program.

Prvi put, obilježavanje prokopavanja i puštanja u funkciju sarajevskog ratnog tunela, u javnom prostoru poznatijeg kao Tunel spasa, ove godine biće integrisano u programske sadržaje, obzirom da je prepoznat kontekst ovog, historijski gledano jednog od najznačajnijih objekata za odbranu kako Sarajeva, tako i Bosne i Hercegovine u cijelosti.

Generalni sekretar manifestacije Hamdija Hasanović govorio je o planiranim aktivnostima i sadržajima ovogodišnje manifestacije.

"Defile veterana koji se održavao na Igmanu ove godine smo sveli na simboličnih stotinu učesnika defilea mladih koji će kroz Sarajevo nositi zastave naših jedinica", pojasnio je Hasanović.

Kako je kazao, reduciran je i vjerski dio programa ali su ostavili misu, parastos, molitvu za domovinu i džuma-namaz na Igmanu.

"Već danas počinjemo sa manifestacijom, nakon press konferencije će se održati godišnjica prokopavanja i puštanja u rad Tunela spasa. Sutra već imamo služenje parastosa, u ponedjeljak idemo u Mostar sa izložbom 'Domovina u srcu'. U srijedu ćemo imati služenje mise zadušnice. Bit će i defile mladih 'Na putu života' stotinu stipendista Fonda Ikre", rekao je Hasanović.

Dopredsjednik organizacionog odbora i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović kazao je da je ovo jedna od najvažnijih manifestacija koja se dešava na prostoru kantona.

"Počeli smo da radimo na jednoj drugoj priči, a ta priča treba da se zove kultura sjećanja ili kultura pamćenja. U budućnosti ćemo pokušati da razvijanjem platforme kulture sjećanja, proaktivno djelujemo. Pokušat ćemo da djeci i budućim generacijama objašnjavamo šta se dešavalo i za šta smo se borili u ratu", pojasnio je Osmanović.

O značaju manifestacije govorio je i predsjednik OO manifestacije Mirza Terzo.

"Ovo je još jedna prilika da se sjetimo naših najboljih sinova šehida, ratnih vojnih invalida, ratnih komandanata, kao i svih pripadnika ARBiH i MUP-a RBiH koji su se borili za međunarodni suverenitet i nezavisnost BiH", naglasio je Terzo.

Direktor Fonda Memorijala Ahmed Kulanić rekao je da je neophodno prenositi sjećanja kako bi prenijeli historijske događaje budućim generacijama.

"Ovo je mjesto dio jedne historije odbrane i otpora ovog naroda. Kultura sjećanja i pamćenja zasigurno se ogleda u načinu na koji društvo institucionalno pamti i sjeća se te prenosi historijske događaje budućim pokoljenima. Iako kultura sjećanja u terminološkom smislu asocira na prošlost, ona zapravo predstavlja osnovu poimanja sadašnjosti i izgradnje društva budućnosti", kazao je Kulanić.