KONAKOVIĆ I ADEMOVIĆ: POZIVAMO SRBIJU DA U ROKU 30 DANA PUSTI BH. GRAĐANE NA SLOBODU
Autor: NAP
Objavljeno: 16. Sep 2021. 14:09:23


Predsjednik i politički direktor Naroda i pravde Elmedin Konaković i Kemal Ademović održali su press konferenciju o aktuelnoj političkoj situaciji s akcentom na odnose BiH i Srbije.

Ademović je istakao kako se politička situacija u BiH iz dana u dan pogoršava, blokada državnih institucija, sinhronizavano donošenje zakona o ćirilici, izgradnji svesrpskog svetilišta…

“Jedan od elemenata koji dodatno komplikujeovu situaciju je odnos Srbije prema BiH u kojem govori nastavak hapšenja naših branitelja koji prijeđu granicu Srbije, a nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa navodnim počinjenim zločinima.

Nedopustiv je nastavak hapšenja građana BiH u Srbiji od Jurišića, Mujanovića, Omanovića pa do Vranja. Kakvu poruku Vučić želi poslati i kakvu vrstu pritiska izvršiti na BiH. Taj se pritisak odnosi samo na nesrbe. Ove poruke i ovaj pritisak ne odgovaraju onome što predsjednik Vučić govori kad dolazi u Sarajevo, činjenica da jedno priča, a potpuno drugo radi daje nam zapravo da kažemo da Vučiću ne vjerujemo.

Hapšenje i procesuiranje naših nevinih ljudi shvatamo kao pokušaj revizije historije i činjenice koje su utvrdile međunarodna tijela i izjednačavanje agresora i žrtve. Nikad nismo rekli da je srpski narod genocidan niti to mislimo, ali da su zločinačke ideologije dovele do nečasnih djela i zločina, govore presude gdje je utvrđena kolektivna i pojedinačna odgovornost. Režimi su osuđeni i čelnici tih režima na čelu sa Karadžićem i Mladićem koji su provodili politiku Slobodana Miloševića.

Problem između BiH i Srbije nije problem između naroda već između držva. Vučića kao predsjednik i njegov ministar Vulin ne poštuju suverenitet BiH, to se jasno vidi. Zato izjava Vučića da se Srbi više nikome neće izvinjavati nije dobra poruka. Jer se svako, bilo o kome da je riječ mora izviniti za sva loša djela i procesuirati stvarno odgovorne za ratne zločine iz svojih redova.

Pozivamo vlasti Srbije da odmah puste na slobodu uhašene građane BiH i da se njihovo eventualno procesuiranje prepusti pravosuđu BiH. Pozivamo vlasti Srbije da započnu istinski korektan odnos prema BiH i da u roku od 30 dana puste uhapšene nevine građane. U protivnom bit ćemo prinuđeni predložiti seta mjera, a među prvim mjerama je bojkot kupovine svih proizvoda iz usluga Srbije.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde kazao je da u ovom trenutku mora podsjetiti na veleizdaju u procesu revizije presude za genocid protiv Srbije.

“Pristup je morao biti mnogo ozbiljniji, ta veleizdaja nas je dovela u situaciju da BiH nema nikakve argumente niti može sjesti za bilo kakav pregovarački sto dok se očigledno na teritoriji dešavaju krupni politički procesi. To je mogao biti ozbiljna metod za odbranu naše zemlje od nasrtaja koji od ranijih agresorskih i fizičkih sad imaju diplomatske i političke note.

Postupci predsjednika Vučića ne samo da nam izazivaju sumnju u dobre namjere nego nas obavezuju da sa puno više opreza ulazimo u sve buduće kontakte i da radimo na jačanju našeg društva koje se može suprotstaviti ambicijama i aspiracijama koje su vidljive na političkoj sceni”, kazao je Konaković.

On je kazao kako zabrinjava jedna teza koja se kreira o radikalizaciji bošnjačkog naroda.

“Veoma je važno da visoki predstavnik u čije dobre namjere ne sumnjamo kao ni Njemačke, ali je bilo nekih nepreciznih izjava koje bi on mogao razjasniti i pozivamo ga da to uradi prezentirajući svoju agendu i svoju namjeru kako bismo znali konačni cilj i šta su planovi međunarodne zajednice i visokog predstavnika i drugih zaduženih za implementaciju mira u BiH. Zabrinjava i šutnja nekih aktera iz međunarodne zajednice koji posmatraju ili znaju da se dešavaju neki procesi i očekujemo mnogo ozbiljniji nastup i korištenje pravih argumenata a nikako podlijeganje pritisku iz Srbije koja izvrće teze, hapsi naše heroje”, istakao je Konaković.