New York:
DODIK SE PISMOM POŽALIO GUTERRESU, KOMŠIĆ ODGOVORIO DA ĆE BOSNE BITI I SA NJIM A I BEZ NJEGA, POGOTOVO
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 20. Sep 2021. 18:09:00
PREDSJEDAVAJUĆI PREDSJEDNIŠTVA BIH ŽELJKO KOMŠIĆ: "Dodik samo mora da shvati kako on nije neophodan da bi zemlja funkcionisala! Ove zemlje će biti i sa njim a i bez njega, pogotovo"


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je u pismu upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterresu da, zbog internih pravila i procedura koje propisuju dužnosti i obaveze Predsjedništva BiH, trenutno nema predstavnika iz BiH koji ima pravo i ovlaštenje dati izjavu pred bilo kojim međunarodnim tijelom ili forumom u ime BiH, uključujući i 76. zasjedanje Generalne skupštine UN, prenosi Srna.

Dodik je naglasio da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku da neko u ime njih učestvuje na sjednici Generalne skupštine UN.

"U svojstvu srpskog člana Predsjedništva BiH i u svjetlu interesa bilo kog od članova Predsjedništva (bilo predsjedavajućeg ili druga dva člana) da se zvanično obrati na 76. sjednici Generalne skupštine UN u ime BiH dopustite mi da Vas ljubazno podsjetim da BiH ima kompleksan izborni sistem, a trenutno i vrlo složenu političku situaciju uzrokovanu jednostranim, nedemokratskim postupcima nekih predstavnika međunarodne zajednice", pojasnio je Dodik u pismu.

Nažalost, istakao je Dodik, svjedoci smo situacija kada neki zvaničnici zloupotrebljavaju međunarodne forume, događaje i sastanke različitih tijela prezentovanjem neusklađenih i neovlaštenih izjava koje ne odražavaju stav svih relevantnih aktera u BiH.

"U slučaju takvog poduhvata, imajte na umu da govornik, bez obzira na čin ili položaj koji zauzima, daje izjavu samo u svoje ime, iznoseći lični stav ili stav njegove/njene stranke, ali ni pod kojim uslovima takva izjava ne smije biti smatrana da je data u ime BiH. Isto to se mora primijeniti na bilo kog od članova Predsjedništva BiH", naglasio je član Predsjedništva BiH.

On je upozorio da je jednostavno neistinita zlonamjerna politička mantra, za koju se očekuje da će biti predstavljena u govoru člana Predsjedništva BiH Željka Komšić, i da ona odražava konstantu praksu zamjene teza i koja u više navrata ističe samo jednu etničku pripadnost kao pokretača svih problema u BiH.

"Shodno tome, ukupna politička situacija u BiH je nestabilna, a ovu nestabilnost podržava i međunarodna zajednica koja zatvara oči pred pokušajima poput ovoga navedenog u sadržaju pisma. U tom smislu, ljubazno molim Vašu ekselenciju da imate na umu da je delegacija koja će prisustvovati 76. sjednici Generalne skupštine UN, a koja navodno prisustvuje u ime BiH zapravo nije delegacija BiH odobrena i ovlaštena od nadležnih institucija i prema procedurama koje su na snazi u BiH, na bilo kom nivou, nego privatna ekspedicija samoizabranih članova, bez mandata i zajedničkih uputa i stavova", pojasnio je Dodik.

On je ukazao da svako davanje zvanične pažnje ovoj ilegalnoj grupi direktno šteti BiH i njenom unutrašnjem balansu.

"U nadi da ćete adekvatno i ozbiljno pratiti nezavidnu situaciju koja je uzrok ovog pisma, koristim priliku, Vaša ekselencijo, da ponovim izraze mog najvećeg uvažavanja", naveo je član Predsjedništva BiH u pismu upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu

Cijelu situaciju iz New Yorka komentirao je i sam Komšić.

"Dodik samo mora da shvati kako on nije neophodan da bi zemlja funkcionisala! Ove zemlje će biti i sa njim a i bez njega, pogotovo", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.