Predsjedavajući Komšić na sastanku i večeri visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost
NEW YORK: BORRELL ORGANIZOVAO VEČERU ZA LIDERE DRŽAVA ZAPADNOG BALKANA
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 22. Sep 2021. 13:09:47
(Foto: Twitter/EEAS)


Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell priredio je na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) neformalnu večeru sa liderima država Zapadnog Balkana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Riječ je o drugom takvom sastanku visokog predstavnika EU sa liderima regiona, nakon neformalne večere u maju u Briselu.

Na sastanku u New Yorku razgovaralo se o situaciji na Zapadnom Balkanu i odnosima s EU, kao i o pripremama za samit EU - Zapadni Balkan, koji će se održati 5. i 6. oktobra u Sloveniji.

"To je pružilo priliku za diskusiju o očekivanjima u pogledu pristupanja Evropskoj uniji. Visoki predstavnik je podvukao potrebu snažne posvećenosti i partnera sa Zapadnog Balkana i Evropske unije i njenih država članica u prevazilaženju trenutne dinamike i pokretanju procesa naprijed", saopštila je Evropska služba za vanjske poslove (EEAS).

Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, premijer Albanije Edi Rama, kao i ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković.