New York: Prvi govornik u nastavku sjednice
KOMŠIĆ SE DANAS OBRAĆA GENERALNOJ SKUPŠTINI UN-A
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 22. Sep 2021. 13:09:18


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas će se kao prvi govornik u nastavku sjednice obratiti Generalnoj Skupštini Ujedinjenih naroda u 11 sati po američkom, a u 17.00 sati po europskom vremenu.

Obraćanje možete pratiti na ovom linku:Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokušao je spriječiti Komšićevo obraćanje na 76. sjednici Generalne skupštine UN-a tako što je poslao pismo Guterresu i svim članicama UN-a.

Dodik je pisao da "nema zajedničke odluke Predsjedništva i to smo dostavili svim članicama. U pismu sam sve upoznao o detaljima te naglasio da bilo ko ko dođe tamo, samovoljno dolazi bez odluke Predsjedništva BiH", rekao je Dodik.

Komšić je Dodiku odgovorio iz New Yorka, kazavši da nije neophodan da bi BiH funkcionisala.

“Dodik samo mora da shvati kako on nije neophodan da bi zemlja funkcionisala. Ove zemlje će biti i sa njim a i bez njega, pogotovo”, poručio je Komšić.

Tokom boravka u New Yorku Komšić se susreo sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom.

Na tom sastanku Komšić je istakao "da susjedne države koje su tokom rata u Bosni i Hercegovini bile aktivno involvirane u sukob, vršeći agresiju na međunarodno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu, još uvijek, nažalost, Bosnu i Hercegovinu posmatraju kao ratni plijen".

Komšić je naveo da je u Bosni i Hercegovini, odnosno u entitetu RS, "na snazi političko protivljenje Zakonu o zabrani negiranja genocida, te da član Predsjedništva BiH iz entiteta RS protivljenje zakonu koristi i kao sredstvo i kao izgovor za političke blokade u radu institucija".

Naglasio je da "dio političkih elita u Bosni i Hercegovini nastoji promovisati etnički ekskluzivitet, što je diskriminatorno i protivno međunarodnim i demokratskim standardima o jednakopravnosti građana, te zatražio snažniju podršku UN-a u zaštiti temeljnih ljudskih prava".