ZAGREB: REISU-L-ULEMA SE SASTAO SA HRVATSKIM PREMIJEROM ANDREJOM PLENKOVIĆEM I KARDINALOM BOZANIĆEM
Autor: MINA
Objavljeno: 24. Sep 2021. 14:09:56


Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas se u Banskim dvorima u Zagrebu sastao sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.
Tokom sastanka istaknuto je pozitivno iskustvo Islamske zajednice u Hrvatskoj, koja je organski dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u smislu prava i sloboda njenih članova.
Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović istakao je nakon sastanka da je razgovor sa premijerom Plenkovićem protekao dobro.

„Razgovor je bio vrlo iscrpan i dobar. Sastanak je trajao skoro sat vremena. Zahvalili smo premijeru na onome što Hrvatska Vlada čini prema muslimanima u Hrvatskoj. Ovdje je dostignut veliki stepen vjerskih sloboda i ono što uživaju Bošnjaci, dakle muslimani, ali i drugi, Albanci u Hrvatskoj, mislim da je to dobar primjer kako i na koji način manjine mogu biti integrirane u društvo. Vidimo da se Hrvatska razvija u jednom dobrom pravcu kada su u pitanju ove manjine“, kazao je novinarima reisu-l-ulema Kavazović.

Dodao je i da je na sastanku bilo riječi i o odnosima unutar BiH i Hrvatske.„Dotakli smo se i razgovora oko odnosa u Bosni i Hercegovini. Kazali smo da su odnosi između Katoličke crkve i Islamske zajednice u BiH dobri, da se razvijaju u željenom pravcu. Naravno, u BiH ima političkih problema, kao što svi znamo. Ali, evo, zamolili smo i premijera da svi pomalo te tenzije spuštaju i da sve učinimo da ti problemi budu rješavani kroz razgovore, kroz jedan uljuđen dijalog. Moram kazati i pohvaliti premijera Plenkovića da su njegove izjave vrlo umjerene, one koje pozivaju na mir, na izgradnju jednog povjerenja među narodima u BiH. Premijer je nedvosmisleno ponovio da Hrvatska podržava BiH, njenu cjelovitost, suverenitet i da se on nada da će se ovo što imamo riješiti na najbolji način“, izjavio je resu-l-ulema nakon sastanka.Raniji susret predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića održan je u Sarajevu 2016. godine. I tada je naglašeno da je Islamska zajednica u BiH otvorena za saradnju sa svim crkvama i vjerskim zajednicama u BiH. Također, tada je iskazano i očekivanje da svi politički predstavnici naroda i građana u BiH treba da nađu rješenja za pitanja koja zabrinjavaju građane Bosne i Hercegovine.U delegaciji Islamske zajednice koju je predvodio reisu-l-ulema Kavazović, bili su i muftija zagrebački Aziz-ef. Hasanović, predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Safet Softić, potpredsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Mirza Šabić i direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta Razim Čolić.Uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića sastanku su prisustvovali mr. sc. Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, g. Marko Milić, glasnogovornik Vlade, akademik Zvonko Kusić, posebni savjetnik predsjednika Vlade i g. Šime Jerčić, ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade.

SASTANAK REISU-L-ULEME KAVAZOVIĆA I KARDINALA BOZANIĆA


Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović danas je u Zagrebu sa zagrebačkim nadbiskupom mitropolitom kardinalom Josipom Bozanićem razgovarao o saradnju vjerskih zajednica i pozitivnim iskustvima koje imaju Katolička crkva i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini.
Reisu-l-ulema Kavazović ocijenio je da su odnosi muslimana i katolika jako dobri.

- Čast mi je bila da sam imao priliku susresti starog prijatelja Islamske zajednice, gospodina kardinala Bozanića. Imali smo priliku razgovarati o odnosima između muslimana i katolika, odnosno, Islamske zajednice i Katoličke crkve, i u Bosni i Hercegovini, i ovdje u Hrvatskoj.
Moram kazati da su odnosi vrlo dobri, dakle odlični, da zajednički radimo na promoviranju vrijednosti dobra među ljudima i širenja jedne pozitivne energije duhovne koja je uvijek rasla, a sve u duhu onoga što su Papa Franjo i Šejhu-l-Azhar donijeli prilikom njihovog susreta. Smatramo da na tom tragu trebamo nastaviti raditi, - istakao je reisu-l-ulema Kavazović.
Iskazao je zahvalnost što je imao priliku kardinala Bozanića informirati i o prilikama u Bosni i Hercegovini, kao i trenutnoj situaciji u zemlji.- Moramo kazati da trebamo više učiniti. Složili smo se da više učinimo da se prilike u Bosni i Hercegovini poprave, da svi činimo da se održi jedno razumijevanje među narodima i vjerskim zajednicama. Na tom tragu ćemo zajednički raditi, - kazao je reisu-l-ulema Kavazović.
Ovom prilikom on je pozvao kardinalu da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

- Radovala bi nas posjeta našeg velikog prijatelja. Bilo bi to za nas u Bosni i Hercegovini veliko ohrabrenje - poručio je reisu-l-ulema.

Novinarima se nakon sastanka obratio i kardinal Bozanić, koji se osvrnuo na susret s poglavarom Islamske zajednice u BiH, ocijenivši susret prijateljskim.


- Drago mi je bilo susresti se sa prijateljima, poglavarom svih naših muslimana, i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Srbiji, na svim ovim područjima. Nije ovo prvi susret. To je susret prijateljski, ali svaki susret donese nešto novo. Osobito sam mu posebno zahvalan za neke konkretne informacije. Za sve ono što je pozitivno tome se radujem, ali me zabrinjava ono što bi trebalo ispraviti i poboljšati,- kazao je kardinal, pojašnjavajući da se ne misli na odnos muslimana i Katoličke crkve, nego generalno na situaciju u BiH.

Podsjetio je da su povijesno katolici i muslimani, i u Bosni i Hercegovini i na širem ovom području, autohtoni i da dijele zajedničku povijest.

- Tamo gdje se ta povijest želi narušiti tamo se stvara nered i tamo nastaju problemi. Zato želim puno uspjeha. Poštujem svog dragog prijatelja i zbog svjedočanstva njegovog života i svega što su on i njegova obitelj proživjeli u zadnjem vremenu. To daje poseban moralni kredibilitet riječima koje govori. Prihvatam i zahvaljujem na pozivu i želio bih da se taj poziv što prije i ostvari, - izjavio je kardinal Bozanić.

Današnjem sastanku prisustvovao je i preč. Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral i vicekancelar, dok su u delegaciji Islamske zajednice koju je predvodio reisu-l-ulema bili i muftija zagrebački Aziz-ef. Hasanović, predsjednik Sabora IZ u BiH Safet Softić, potpredsjednik Sabora IZ u BiH Mirza Šabić i direktor Uprave za vanjske poslove Razim Čolić.