KOSOVSKI MINISTAR POLICIJE: POŽAR U OPĆINI ZUBIN POTOK I NAPAD EKSPLOZIVOM U ZVEČANU SU KRIVIČNA DJELA KOJA IMAJU "TERORISTIČKE ELEMENTE"
Autor: Beta
Objavljeno: 25. Sep 2021. 15:09:08
Dželjalj Svećlja: Krivična djela imaju "terorističke elemente"


Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja saopćio je danas da su nepoznate osobe prijethodne noći zapalile Centar za registraciju vozila u zgradi Općine Zubin Potok, a da je eksplozivom izvršen napad na Centar za civilnu registraciju u Zvečanu.

Kako prenosi KoSSev, Svećlja je na Facebooku napisao da ta krivična djela imaju "terorističke elemente".

"Kosovska policija je odmah izašla na lice mjesta i uskoro ćemo imati više informacija... Ova krivična djela najbolje pokazuju šta bi se dogodilo na graničnim prelazima Jarinju i Brnjak da nisu prisutne Specijalne jedinice za objezbeđivanje reda i sigurnosti", napisao je Svećlja.

On je također pozvao stanovnike sjevera Kosova da poštuju zakone, kao i da ne dozvole da njima "manipulišu oni koji žive kroz politiku i imaju materijalnu korist samo zahvaljujući tenzijama".

Kosovski mediji prijethodno su naveli da su bombu na registracioni centar u Zvečanu navodno bacili Srbi "koji je prihvataju reciprocitet za registarske tablice".

Komandir vatrogasne stanice u Zubinom Potoku Saša Božović rekao je za Kossev da je noćas vatra zahvatila dvije kancelarije u zgradi Općine u kojoj, u trenutku izbijanja požara, nije bilo nikog.

Božović nije mogao da potvrdi šta bi mogao da bude uzrok požara, navodeći da će to da utvrde nadležni inspektori.

Danas je peti dan blokade puteva kod Jarinja i Brnjaka, a zbog odluke kosovske vlade o uvođenju probnih tablica RKS za vozila sa srpskim registarskim oznakama.