Udruženje Ilmijje Islamske zajednice obilježilo 109. godišnjicu osnivanja
REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: UDRUŽENJE ILMIJJE JE OKOSNICA RADA NAŠE ISLAMSKE ZAJEDNICE
Autor: MINA
Objavljeno: 28. Sep 2021. 18:09:20


Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koje okuplja imame, muallime, uposlenike Islamske zajednice, te muderrise i profesore islamskih fakulteta, danas je Svečanom akademijom i učenjem hatma - dove pred duše imama stradalih u agresiji na Bosnu i Hercegovinu obilježilo 109. godišnjicu postojanja.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je naglasio da ova godišnjica svjedoči o predanom radu imama, koji su bili uz narod i pronosili vrijednosti u koje su vjerovali i za koje su se borili.- U toj svojoj borbi, mnogi su položili svoje živote. Moram kazati da sve što je nastalo oko Islamske zajednice u našem narodu ima svoje trajanje. Ove godine smo obilježavali 50 godina Preporoda, 70 godina Takvima, 500 Gazi Husrev-bega, 109 godina Ilmijje, sve je to znak da ono što je nastajalo oko Islamske zajednice ima svoju vrijednost, trajanje i da će, ako Bog da, trajati, – poručio je reisu-l-ulema.

Dodao je da je narod uvijek vjerovao svojim imamima i uvijek im davao podršku.
- Puno dugujemo onima koji su dali svoje živote za svoj narod, za svoju Zajednicu i nastojimo, koliko možemo, biti pri ruci našim imamima, da im pomognemo, posebno u manjem bosanskohecegovačkom entitetu. To je naša obaveza, Islamska zajednica se trudi da im olakša život tamo. Moram kazati, u ovom trenutku su oni jedina adresa našem narodu u tim sredinama, - rekao je reisu-l-ulema, dodajući da će Zajednica nastaviti svoju misiju dobra.Predsjednik Udruženja ilmijje Nesib-ef. Hadžić je ovom prilikom podsjetio da Udruženje kontinuirano djeluje u skladu sa misijom naznačenom pri njegovom osnivanju.

- Ono što je zacrtala ulema iz tadašnjeg perioda, zadaci koj su temeljeni na načelima očuvanja muslimanskog identiteta i očuvanja univerzalnih etičkih načela u Bosni i Hercegovini, ostali su do danas, – rekao je Hadžić.Godišnjica Udruženja ilmijje kazuje o stalnoj potrebi da se unutar stalnopromjenjivog društvenog konteksta imami budu povezani, kako bi bili spremniji za izazove koji se nađu pred njima.
- Mi smo svjedoci da stalno imamo velike izazove u BiH, tako da ta potreba za Udruženjem Ilmijje ostaje i uvijek će biti prisutna. Naravno, u skladu sa stanjem u kojem se imami i Islamska zajednica nalaze, pomjerat će se i težišni zadaci – istaknuo je Hadžić.

Na Svečanoj akademiji upriličena je dodjela priznanja i hedija imamima koji su penzionisani u protekloj godini.

Također, upriličena je i dodjela priznanja i Plakete „Prijatelj uleme“ direktoru Islamic Reliefa za Bosnu i Hercegovinu hafizu Emiru Čiči.

Prije akademije, na Centralnom spomen-obilježju imamima šehidima BiH u dvorištu Gazi Husrev-begove medrese proučena je hatma-dova.

REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: Kao ulema moramo biti uz narod, biti njegov glas razuma koji poziva na jedinstvo i ukazivati na dušmanske spletke


Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je upozorio da zabrinjava mržnja prema muslimanima koja dolazi iz mnogih političkih krugova, navodeći primjer kako se namaz naziva „arlaukanjem“, te da su muslimani često izloženi raznim vrstama pritisaka, maltretiranja i provokacija.

- Muslimanskoj djeci se osporavaju temeljna ljudska prava na jezik i nacionalni identitet. Svakim danom upućuju nam se prijetnje kojima se poziva na podjelu zemlje. Uprkos tome, kao Zajednica, mi ćemo ustrajavati u našoj misiji dobra, mira i promocije bosanskog komšiluka među ljudima. Ne smijemo se pokolebati na putu odbrane naših prava da budemo to što jesmo i zajedničke nam domovine Bosne i Hercegovine


Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je na svečanoj akademiji u povodu 109. godišnjice Udruženja ilmijje podsjetio da je ovo udruženje jedno od najstarijih staleških udruženja u našoj zemlji, te da je bilo i ostalo važna karika u strukturi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

- U svom plodnom radu i djelovanju, ono se pokazalo kao začetnik novih ideja i kreacija. Udruženje ilmijje je bilo i ostalo adresa na koju će se imami obraćati i u teškim i u sretnim životnim situacijama i izazovima, - rekao je reisu-l-ulema.

Istakao je kako su imami tokom historije časno nosili svoje breme i nastojali da ispune misiju prenošenja znanja i podučavanja islamu.- S ponosom mogu istaći da su imami, uprkos brojnim poteškoćama s kojima su se suočavali, zadržali čast i dostojanstvo svog poziva, bili predvodnici u svojim džematima u teškim i izazovnim vremenima tokom historije, a tako je i danas. Sjetimo se imama i muftije Mehmed-ef. Šemsekadića i šejha Muhammed-ef. Hadžijamakovića, koji su bili vođe otpora okupaciji Bosne i Hercegovine od strane Austro-Ugarske monarhije. Oni su bili imami i naša ulema. Sjetimo se i brojnih drugih imama i predvodnika našeg naroda, koji su dostojanstveno i s ponosom nosili ahmediju i bili uvažavani i cijenjeni među našim muslimanima, ali i u svijetu, – naglasio je reisu-l-ulema.

Posebno je istaknuo svijetlu ulogu imama u vrijeme posljednje agresije na BiH, te se osvrnuo na brojne primjer njihove hrabrosti i odvažnosti u najtežim trenucima.- Oni su bili predvodnici i u borbi za opstanak i u borbi za povratak i dostojanstveno življenje na ovim našim lijepim prostorima. I danas borba traje nesmanjenim intenzitetom za miran i siguran život naših muslimana. Za sve kušnje koje je prolazio naš narod, tokom burnih vremena, skoro jedini oslonac i razumijevanje nalazio je u imamima, koji su ga bodrili da stoički podnese svoju sudbinu i da preživi, - kazao je reisu-l-ulema.

Trudom i nesebičnim zalaganjem imama, kako je naglasio reisu-l-ulema, rješavaju se mnoga društvena pitanja, od odgoja i obrazovanja, do kulturnog prosvjećivanja i socijalnog zbrinjavanja.

- Svako vrijeme ima izazove, pa i ovo današnje je takvo. Pored ideologija naglašenog individualizma, relativizma, populizma i nacionalizma, podjele koje se forsiraju u našem narodu su najgora bolest koja mu može zaprijetiti u vrijeme teških kriza, kao što je ova današnja. Moramo biti oprezni, hrabri i odvažni. Naša je obaveza ukazati na važnost jedinstva bosanskohercegovačkih muslimana. Kao ulema moramo biti uz narod, biti njegov glas razuma koji poziva na jedinstvo i ukazivati na dušmanske spletke i igre oko našeg naroda i domovine, – istaknuo je reisu-l-ulema Kavazović.Upozorio je da zabrinjava mržnja prema muslimanima koja dolazi iz mnogih političkih krugova, navodeći primjer kako se namaz naziva „arlaukanjem“, te da su muslimani često izloženi raznim vrstama pritisaka, maltretiranja i provokacija.

- Muslimanskoj djeci se osporavaju temeljna ljudska prava na jezik i nacionalni identitet. Svakim danom upućuju nam se prijetnje kojima se poziva na podjelu zemlje. Uprkos tome, kao Zajednica, mi ćemo ustrajavati u našoj misiji dobra, mira i promocije bosanskog komšiluka među ljudima. Ne smijemo se pokolebati na putu odbrane naših prava da budemo to što jesmo i zajedničke nam domovine Bosne i Hercegovine, - naglasio je reisu-l-ulema.

Rekao je i da su svjesni većine problema, pogotovo onih vezanih za status imama, kao i status penzionisanih imama.

- Ne zatvaramo oči i ne okrećemo glavu od ovih problema, nego u skladu sa našim napretkom pokrećemo određene aktivnosti na poboljšanju statusa imama, a pogotovo penzionisanih imama i imama u povratničkim džematima. Tragamo za trajnim rješenjem u kapacitetima koje Zajednica ima. Drago mi je što Udruženje ilmijje sa predsjednikom Nesib-ef. na čelu, različitim projektima pomaže imama u izazovima koji su pred njima. Isto tako Udruženje ilmijje svojim projektima doprinosi kulturnom uzdizanju imama, te poklanja dužnu pažnju i imamima u najudaljenijim džematima u Bosni i Hercegovini. Kao reisu-l-ulema nastavit ću davati podršku prosvjetiteljskom radu Udruženja, jer je ono okosnica rada naše Islamske zajednice, - poručio je reisu-l-ulema Kavazović.