PRESS KONFERENCIJA POVODOM “25 GODINA NORVEŠKE U BIH”
Autor: B.net
Objavljeno: 05. Oct 2021. 14:10:02


Kraljevina Norveška već 25 godina ustrajno i prijateljski pomaže BiH. Misija Norveške narodne pomoći u Bosni i Hercegovini počela je još davne 1993. godine, a tokom tih godina pomagali su izbjeglicama, obnovi naselja, razvoju civilnog društva i medija te humanitarnom deminiranju. Tim povodom, Norveško veleposlanstvo u Sarajevu organizovat će niz poslovnih skupova, kulturnih događaja i mnogih drugih aktivnosti kojima se slave izvrsni bilateralni odnosi između dvije zemlje, pod nazivom ”25 godina Norveške u BiH”.

U velikoj sali Centra kulture i mladih biće održan koncert Per “Bass Vikinga” Mathisena i njegovog benda u subotu, 9. septembra/listopada u 19:00 sati, Jelića 1, Sarajevo. Od umjetnika koji će nastupiti najavljujemo sjajnog Hansa Mathisena, norveškog jazz gitariste, koji se školovao na Jazzprogramu u muzičkom konservatoriju u Trondheimu, poznatom po nadahnutim nastupima sa Patom Methenyem i Wesom Montgomeryjem. Pored Hansa, kvintet koji će se pradstaviti sarajevskoj publici sačinjavaju vrhunski umjetnici Tatjana Topić, Adis Sirbubalo i Amar Češljar. Ulaz na koncert je slobodan, uz potrebnu rezervaciju, zbog ograničenog broja gledalaca i epidemioloških mjera. Ulaznice se mogu rezervisati putem web stranice CKM (www.centarkulture.ba).

Tim povodom biće održana press konferencija, u četvrtak, 7. oktobra u 10:30 sati, u prostoru CKM, Jelića broj 1. Na press konferenciji obratit će se ambasador Norveške u BiH, H. E. Mr. Olav Reinertsen, muzičar Hans Mathisen koji će ujedno izvesti numeru iz repertoara, Armin Omerović…