Venecuelanski ambasador i bivši predsjednik Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) 1992., večeras će primiti nagradu Počasni građanin Sarajeva
DIEGO ARRIA: MEĐUNARODNA ZAJEDNICA 'JADNO POKLEKLA' PRED SUKOBOM U BIH
Autor: Fena
Objavljeno: 07. Oct 2021. 16:10:21

DIEGO ARRIA: To je više od historije i tragičnih trenutaka kroz koje je ova zemlja prošla. To je svjedočenje o tragediji i načinu na koje su evropske zemlje ‘napuste’ BiH, jer nisu vidjele tragediju (Foto: Fena)


Venecuelanski diplomata i bivši predsjednik Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) 1992. godine Diego Arria, koji će večeras primiti nagradu Počasni građanin Sarajeva, kazao je da je u tom periodu međunarodna zajednica 'jadno poklekla' pred sukobom u Bosni i Hercegovini te da svijet nije shvatao da rat nije bio samo vojni sukob, već moralni izazov u ljudskoj svijesti.

Ambasador Arria je prvi visoki zvaničnik međunarodne zajednice koji je tokom posjete Srebrenici izjavio da se tu odvija ‘usporeni genocid’.

Tvrdi da na suđenju nije branio ni muslimane ni Bošnjake, već samo ono što je vidio svojim očima.

- Tada sam izjavio da tom sudu nije dovoljno što je Milošević kriminalac i što je dozvolio da ljudi umiru kao psi, već da trebaju više dokaza. Tek kasnije su prihvatili to kao istinu. Milošević je bio zabavljač međunarodnoj zajednici i uspio ih je izmanipulisati, - kazao je.

Na press-konferenciji ambasador Arria je govorio o „pokrivanju činjenica“ o stanju u Bosni i Hercegovini tokom perioda agresije od visokih zvaničnika UN-a. O toj tematici ambasador Arria napisao je knjigu koju je kakao kaže, pisao 30 godina.- To je više od historije i tragičnih trenutaka kroz koje je ova zemlja prošla. To je svjedočenje o tragediji i načinu na koje su evropske zemlje ‘napuste’ BiH, jer nisu vidjele tragediju, - pojasnio je.

Knjigu je, dodao je, posvetio građanima BiH. Tvrdi da je njena glavna vrijednost u tome što je ona narativ o tome šta se zaista dešavalo iza zatvorenih vrata u Vijeću sigurnosti UN-a.

Ambasador se osvrnuo i na perspektive Bosne i Hercegovine, kao multikonfesionalne i multikulturalne države u Evropi s većinskim muslimanskim stanovništvom, kao i o posljedicama koje mogu proisteći u međunarodnom kontekstu.

Izrazio je veliku zahvalnost što će primiti nagradu te kazao da je u BiH boravio četiri puta, ali da je napušta kao bolji čovjek.