KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ SASTALI SE SA PREDSJEDAVAJUĆIM PARLAMENTA KRALJEVINE ŠVEDSKE
Autor: B.net
Objavljeno: 13. Oct 2021. 14:10:29


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastali su se sa Andreasom Norienom, predsjedavajućim Parlamenta Kraljevine Švedske

Tokom susreta razgovarano je o podršci koju Kraljevina Švedska godinama pruža Bosni i Hercegovini, posebno u reformskim i integracionim procesima.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili na prijemu naših građana u Kraljevinu Švedsku tokom oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Istaknuto je da retrogradne snage koje su počinile genocid u BiH ponovo imaju namjeru da pokušaju učiniti isto.

Tokom razgovora o evropskim integracijama istakli su kako se od EU očekuje i više od deklarativne podrške kada je riječ o pitanju proširenja zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, jer je to obostrani interes.

Naglašeno je da je potrebno provoditi Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo BiH u EU i time očuvati demokratski sistem vrijednosti i u EU i u BiH.

Razgovarano je i o potrebi integracije Bosne i Hercegovine u NATO savez.

Predsjedavajući Parlamenta Kraljevine Švedske izrazio je slaganje sa članovima Predsjedništva BiH u pogledu potrebe za ubrzavanjem evroatlantskih integracija.