SLOVAČKA REPUBLIKA POMAŽE NASTAVAK UREĐENJA PARKA BREZOVAČKO BRDO U ROŽAJAMA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 13. Oct 2021. 20:10:43
Tokom projekta će se izgraditi pješačko-biciklistički most dužine dvanaest metara na lokaciji gdje je do prije dvadesetak godina postojao drveni Plunčanski most, na ulazu u park će se izgraditi rampa za osobe sa invaliditetom, duž Plave staze postaviti klupe i kante za smeće i posaditi sadnice kontinentalnog voća u zagrađenom dijelu parka poznatog ‘’Crnjski teferidž’’.


Slovačka agencija za međunarodnu razvojnu saradnju (Slovak Agency for International Development Cooperation) u saradnji sa Ambasadom Slovačke Republike u Crnoj Gori finansira projekat u opštini Rožaje koje ima za cilj poboljšanje infrastrukture parka Brezovačko brdo kao i podizanje svijesti o lokalnim ekološkim problemima. Tokom projekta će se izgraditi pješačko-biciklistički most dužine dvanaest metara na lokaciji gdje je do prije dvadesetak godina postojao drveni Plunčanski most, na ulazu u park će se izgraditi rampa za osobe sa invaliditetom, duž Plave staze postaviti klupe i kante za smeće i posaditi sadnice kontinentalnog voća u zagrađenom dijelu parka poznatog ‘’Crnjski teferidž’’. Tokom trajanja projekta biće produciran dokumentarni film o ekološkim problemima i načinu njihovog rješavanja s ciljem podizanja ekološke svijesti građana opštine Rožaje s akcentom na očuvanje prirode u samom parku i bližoj okolini.

Predsjednik Opštine Rožaje Rahman Husović se zahvalio Ambasadi Slovačke Republike na značajnoj pomoći da se rožajski park unaprijedi te je pružio podršku da se planirane aktivnosti realizuju što kvalitetnije i prije jesenjih kiša kao i da se sanira Brezovački most koji je oštećen u proljeće. Direktor Turističke organizacije Rožaje koja upravlja parkom Nedžad Murić podržao je realizaciju aktivnosti. Murić je kazao da se nada da će do kraja oktobra biti završen pješački most koji će omogućiti posjetiocima parka da koriste stari Plunčanski put koji vodi ka vodopadima Grlje i selu Plunci, ali prvenstvenio da mogu pješačiti Zelenom stazom dužine 2700 metara koja vodi od Crnje do vidikovca na samom vrhu Brezovačkog brda. Murić je takođe najavio da će se u parku preko programa Javni rad Zavoda za zapošljavaje Crne Gore u naredna dva mjeseca uposliti tri radnika na čišćenju i uređivanju staza što će biti dobra prilika da se završe neki preostali radovi, remarkiraju staze, ali i urede nove staze za ljubitelje pješačenja i netaknute prirode.

Projekat „Priroda i zdravlje - dobra budućnost“ je podržan kroz šemu malih grantova Slovačke agencije za međunarodnu razvojnu saradnju, a projekat sprovodi NVO Avlija.