Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, sastao se sa ambasadorom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, Igorom Kalabukhovim
SUSRET SALKIĆ - KALABUKHOV: POGUBNE POSLJEDICE SISTEMSKE DISKRIMINACIJE NAD BOŠNJACIMAKOJU PROVODE SEPARATISTIČKI NASTROJENE VLASTI BOSANSKIH SRBA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 25. Oct 2021. 14:10:38

Salkić je upoznao ruskog ambasadora sa pogubnim posljedicama sistemske diskriminacije koju provode separatistički nastrojene vlasti bosanskih Srba u ovom entitetu prema Bošnjacima.


Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, danas je, 25. 10. 2021. godine, u Banjoj Luci razgovarao sa ambasadorom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, Igorom Kalabukhovim.

Potpredsjednik Salkić se zahvalio ambasadoru Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini na izdvojenom vremenu kako bi saslušao i pogled Bošnjaka na današnje prilike u bh. entitetu RS.

Upoznao je ambasadora sa pogubnim posljedicama sistemske diskriminacije koju provode separatistički nastrojene vlasti bosanskih Srba u ovom entitetu prema Bošnjacima.

Prenio je ambasadoru osjećaj Bošnjaka da je Ruska Federacija ovdje isključivo da pomažu bosanskim Srbima i entitetu RS, a ne svim građanima i državi Bosni i Hercegovini. Podsjetio je na glasanje protiv Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Srebrenici, kao eklatantan primjer.

Ukazao je da bi obnavljanje vojske, koja je pred Haškim tribunalom presuđena da je počinila genocid nad Bošnjacima, predstavljalo objektivnu opasnost od ponavljanja genocida.

Zamolio je ambasadora Kalabukhova da ima uravnotežen pristup spram interesa i problema svih građana u Bosni i Hercegovini, što do sada nije bio slučaj.

Potpredsjednik Salkić je na kraju zaključio da funkcioniranje pravne države ne može imati alternativu u pregovorima o presuđenim stvarima na bazi Ustava Bosne i Hercegovine.

Ambasador Kalabukhov je istakao da je Ruska Federacija faktor stabilnosti i da je zainteresirana za dobrobit svih u Bosni i Hercegovini, te da će cilj djelovanja u budućnosti biti unaprijeđenje odnosa Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine.