Pred Odborom za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa SAD u toku je saslušanje pod nazivom “Američki angažman na Zapadnom Balkanu”.
GABRIEL ESCOBAR U KONGRESU: DODIKOVE PRIJETNJE OPASNE, UGROŽAVAJU DAYTON
Autor: VOA
Objavljeno: 28. Oct 2021. 19:10:44
„Jasan put BiH od Daytona do Brisela vodi kroz kontinuirane reforme, uključujući postepene izborne reforme, vladavinu prava i ekonomske reforme, od kojih će svi njeni građani imati koristi. Mi i EU vršimo pritisak da se ove promjene dogode. Ured visokog predstavnika i EUFOR-ova operacija ALTHEA su nezamjenjivi u ovim naporima“, rekao je Escobar.


Saslušanje je počelo uvodnim obraćanjem Williama Keatinga, predsjedavajućeg ovog Odbora, koji je jučer za Glas Amerike dao ekskluzivan intervju.

Keating je rekao da je angažman SAD ključan za stabilnost na Zapadnom Balkanu, posebno u oblastima poput borbe protiv korupcije, borbe za slobodu govora i ekonomije. Pozvao je EU da ubrza proces pridruživanja za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, kao i na reforme te ublažavanje tenzija u BiH, navodeći da su dešavanja u Republici Srpskoj opasnost za mir i stabilnost.

Brian Fitzpatrick, visokorangirani član Odbora, izjavio je da je zabrinut zbog problema u BiH i podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ističući kao važan angažman Matthew Palmera, specijalnog predstavnika za izbornu reformu u BiH, te Gabriela Escobara, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju i specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan

Upravo Escobar je jedini svjedok na današnjem saslušanju, a nezaobilazna tema bila je i trenutna kriza u BiH.

„Nedavne prijetnje Milorada Dodika državnim institucijama su opasne i prijete da ugroze Dayton, te evropski izbor i perspektivu svih građana BiH. Energično sarađujemo s lokalnim akterima i našim partnerima kako bismo se oduprli svim potezima koji prijete ka povratku u problematičnu prošlost BiH, umjesto osiguravanja njene svjetlije budućnosti“, rekao je Escobar.

Ovaj američki zvaničnik sa mnogo iskustva u regionu, koji je funkciju specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan preuzeo nedavno, upravo je govorio o važnoj ulozi SAD: „U BiH, američko liderstvo ostaje ključno za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta zemlje i dobitaka tokom proteklih 26 godina u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma.“

Prema Escobarovim riječima, SAD sa EU i drugim predstavnicima međunarodne zajednice rade na reformama u BiH: „Radimo na vršenju pritisaka za sprovođenje reformi kako bismo osigurali mjesto BiH u evroatlantskoj zajednici.“

„Jasan put BiH od Daytona do Brisela vodi kroz kontinuirane reforme, uključujući postepene izborne reforme, vladavinu prava i ekonomske reforme, od kojih će svi njeni građani imati koristi. Mi i EU vršimo pritisak da se ove promjene dogode. Ured visokog predstavnika i EUFOR-ova operacija ALTHEA su nezamjenjivi u ovim naporima“, rekao je Escobar.

Izlaganje na saslušanju koje je organizovao kongresni Pododbor za Evropu, energiju, životnu sredinu i kibernetiku, Escobar je počeo riječima da je Zapadni Balkan u proteklih 30 godina bio u fokusu američke pažnje i investicija, te da je takav slučaj i sa administracijom Joe Bidena. Rekao je da je cilj SAD da podrže uspješnu integraciju šest država regiona u evropske institucije, te u konačnici u EU „u realističnom vremenskom okviru“, na čemu SAD rade sa evropskim partnerima, naglašavajući važnost otpora „štetnom uticaju Rusije i Kine na pragu Evrope“.

Prema njegovom svjedočenju, nasnažnija poruka ohrabrenja koju bi EU mogla poslati regionu do kraja godine bio bi početak pregovora o pridruživanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, pošto su obje zemlje obavile težak posao koji se od njih očekivao.

Escobar je govorio i o važnosti nastavka dijaloga između Srbije i Kosova, u kojem „obje strane, koje su ravnopravne, moraju raditi na rješavanju razlika i normalizaciji odnosa, idealno kroz međusobno priznavanje“. Dodao je da je nedavno putovao u Brisel kako bi podržao specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka u pokušajima deeskalacije tenzija.

Govoreći o Crnoj Gori, Escobar je naglasio partnerstvo ne sa određenom političkom partijom, nego sa cijelom državom i njenim stanovnicima, uz važnost fokusiranja na ciljeve koji ujedinjuju sve Crnogorce, poput demokratskog napretka i ekonomskog razvoja, umjesto na nacionalističku retoriku.

Za kraj obraćanja, Escobar je rekao da su SAD u protekloj deceniji regionu obezbijedile 2,4 milijarde dolara pomoći, od čega više od 145 miliona dolara u fiskalnoj godini 2021. Taj novac, izjavio je Escobar, pomaže regionu na evropskom putu i na izgradnji otpornosti negativnim uticajima Moskve i Pekinga, koji se protive integraciji regiona na Zapad, između ostalog, korištenjem dezinformacija.

Prema Escobarovim riječima, zemlje Zapadnog Balkana mogu razriješiti političke izazove i ubrzati promjene kako bi podigle životni standard, spriječile odliv mozgova i osigurale dugoročan prosperitet.

Saslušanje u Kongresu nastavljeno je nakon Escobarovog uvodnog obraćanja. ( VOA)