TURKOVIĆ ZA HAARETZ: NEGIRANJE GENOCIDA U SREBRENICI JE ISTA IDEOLOGIJA KAO I NEGIRANJE HOLOKAUSTA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 11. Nov 2021. 16:11:57


Ako Njemačka odlikuje kontroverznog izraelskog akademika optuženog za negiranje genocida nad hiljadama bosanskih muslimana, to bi moglo doprinijeti destabilizaciji Balkana, upozoreno je u srijedu iz BiH, piše izraelski list Haaretz.

Ranije ovog mjeseca, Njemačka je objavila da preispituje da li bi profesor Gideon Greif trebao dobiti Orden za zasluge za istraživanje holokausta, nakon negodovanja javnosti zbog njegovih stavova u vezi s ratom u Bosni 1990-ih.

Greifov istraživački rad o jedinicama Sonderkommando u nacističkim logorima smrti ocijenjen je revolucionarnim. No, nedavno ga je angažovala Vlada RS da napiše izvještaj o masakru u Srebrenici 1995. godine, u kojem su snage bosanskih Srba ubile 8.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka (bosanskih Muslimana).

Naučnici su njegove nalaze, objavljene ranije ove godine, ocijenili historijskim revizionizmom i negiranjem genocida, navodeći da su u suprotnosti s nalazima međunarodnih krivičnih sudova i međunarodnim pravom, prenose Vijesti.ba.

- Shvatila sam da je njemačka Vlada odlučila odgoditi dodjelu (Ordena za zasluge) gospodinu Greifu. Od ogromnog je značaja razumjeti zašto je negiranje genocida u Srebrenici toliko opasno i ima nesagledive posljedice - izjavila je jučer za Haaretz ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Podsjeća da je genocid u Srebrenici utvrđen presudama međunarodnih sudova, ali i sudova u BiH, te dodaje da negiranje onoga što je sudski i zakonski utvrđeno ne samo da vodi u anarhiju i pravnu nesigurnost, već i destabilizaciju cijele regije Zapadnog Balkana. Uvod je to, ističe ministrica Turković, u nove sukobe, podjele i ratne zločine.

Prema njenim riječima, negiranje genocida postalo je važno "oruđe nekih separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini, koje izazivaju podjele i sukobe s namjerom da destabilizuju regiju". Greif, "čiji doprinos istraživanju holokausta nije upitan, jednostavno je zloupotrijebljen u političke svrhe".

Mirovni sporazum kojim je okončan rat u zemlji 90-ih (Daytonski mirovni sporazum) trenutno je u opasnosti zbog toga što političari bosanskih Srba aktivno provode separatističku agendu, kazala je Turković, te pozvala na "jaču i intenzivniju ulogu SAD-a na Balkanu".

MINISTRICA TURKOVIĆ: Da malo budem i lična, jer moje porijeklo je dijelom židovsko: negiranje genocida u Srebrenici je ista ideologija kao i nacistička ideologija holokausta i negiranja holokausta


- Ugrožavanjem Daytonskog mirovnog sporazuma - a upravo je to politika (srpskog lidera) Milorada Dodika - ugrožava se mir na cijelom Balkanu, - upozorava Turković.

Njeni komentari podudaraju se s onima Christiana Schmidta, novog visokog predstavnika Ujedinjenih naroda u Bosni, koji je prošle sedmice rekao da postoji opasnost od raspada mirovnog sporazuma ako međunarodna zajednica ne poduzme mjere kako bi zaustavila srpske separatiste.

Kriminaliziranje negiranja genocida

Srpski lideri u Bosni i Hercegovini proteklih su se godina zalagali na tome da umanje ozbiljnost masakra i negiraju nalaze međunarodnih sudova, istovremeno sve učestalije pozivajući na separatizam, koji bi zemlju mogao dodatno razbiti duž etničkih linija.

Proteklih nekoliko mjeseci ovi dužnosnici bojkotovali su institucije na državnom nivou nakon što je odlazeći visoki predstavnik Valentin Inzko negiranje genocida - što je često izražen stav među srpskim nacionalistima - proglasio krivičnim djelom.

U razgovoru za Haaretz prošle sedmice, nakon što su iz Njemačke poručili da preispituju hoće li dobiti nagradu, Greif je ustvrdio da bi svako otkazivanje predstavljalo njemački napad na sjećanje na holokaust, te da su bosanski prigovori potaknuti antisemitizmom.

- Mislim da je napadnuto sjećanje na holokaust - ne samo ja lično - pa ne mogu ni zamisliti da će njemačka Vlada uopće i razmišljati o tome da mi ne dodijeli medalju koju zaslužujem, jer će se to protumačiti kao negiranje holokausta, - smatra Greif.

- Odakle sve ovo - upitao je retorički. "Koliko ja znam, dolazi iz muslimanskih krugova. Bosna je muslimanska zemlja i stoga možemo reći, ako analiziramo, da je to muslimanski napad na židovskog učenjaka - tu možete pronaći čak i antisemitske karakteristike. A dolazi iz zemlje iz koje je (veliki) muftija (jerusalemski) regrutovao vojnike da se bore za naciste."

Iz njemačke ambasade u Tel Avivu, kao ni iz ureda saveznog predsjednika nisu se javljali na pozive izraelskog lista da prokomentarišu Greifove kritike, prenose Vijesti.ba.

Kao odgovor na njegove tvrdnje, ministrica Turković Haaretzu je dostavila popis Bosanaca koji su spasili živote Židovima tokom holokausta, a kasnije ih je Memorijalni centar holokausta Yad Vashem proglasio pravednicima među narodima.

- Da malo budem i lična, jer moje porijeklo je dijelom židovsko: negiranje genocida u Srebrenici je ista ideologija kao i nacistička ideologija holokausta i negiranja holokausta - zaključila je ministrica Turković, objavio je bh. portal Vijesti.ba.