PROMOVIRANA KNJIGA DOSIJE O VREMENU SLAVNOM – BILO JEDNOM U ARHIVU FEDERACIJE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 22. Nov 2021. 18:11:05
Promocija knjige "Dosije o vremenu slavnom - Bilo jednom u Arhivu Federacije", autor prof. dr. Adamir Jerković


U predvečerje 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u Sarajevu promovirana knjiga prof. dr. Adamira Jerkovića „Dosije o vremenu slavnom – Bilo jednom u Arhivu Federacije”. U knjizi su predstavljeni svi dobitnici neprofitnih priznanja koje je Arhiv Federacije dodijeljivao u periodu od 2016. do 2020. godine.

Jedinstvena priznanja – Bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić, Kulin ban, Bosanski stećak i Pismene pohvale – dodijeljena su pet puta. Nagrađeni su najbolji bosanskohercegovački i strani arhivisti kao i istaknute organizacije i pojedinci koji su afirmirali i zadužili BiH na međunarodnom planu. Među učesnicima danas izuzetno posjećene promocije bili su i neki od dobitnika priznanja, kao Azem Kožar, fra Janko Ljubos, Halid Kadrić, Adamir Jerković i Enver Imamović, koji je danas uz akademika Mirka Pejanovića, Taibu Mehmedbegović i Izeta Šikala bio jedan od promotora ove knjige. On je rekao da vlast u BiH još uvijek ne prepoznaje značaj arhiva kako ga tretira dr. Adamir Jerković, koji je napisao tako značajnu knjigu. Hvala Bogu da imamo ovakvih ljudi, pregalaca koji su u kolektivnu memoriju zapisali činjenice da se ne zaborave.

Akademik Mirko Pejanović podsjetio je na državnost Bosne i Hercegovine čijim povodom je promovirana knjiga. Rekao je da je Jerković prepoznaje veliko stvaralaštvo i značajne institucije iz prošlosti BiH pa su dobitnici bili oni ljudi koji su doprinosili očuvanju bosanskohercegovačke tradicije i koji su doprinijeli očuvanju arhivskih fondova. Jerković je strpljivo radio, a njegov rad Pejanović je je nazvao Spomenicom.

Izedin Šikalo je također govorio o angažmanu grafičke kuće „Dobra knjiga“, koja je odštampala Dosije.
Taiba Mehmedbegović, donedavna direktorica Bosansko-podrinjskog arhiva, govorila je o svojoj ulozi predsjednice Žirija kao i o autoru knjige dr. Adamiru Jerkoviću. Za Jerkovića je kazala da je „neprevaziđeni profesionalac, koji je afirmirao BiH i arhivsku djelatnost“.

Kazala je da ovih priznanja ne bi bilo bez Jerkovića, koji je znao nadahnuti ljude iz svog okruženja da rade na afirmaciji arhivistike kao i naše zemlje. “To su odlike pravih vođa“ –zaključila je Taiba Mehmedbegović.

Obratio se i autor knjige prof. dr. Adamir Jerković koji je rekao da je ovo priznanje dodijeljeno arhivistima i zaslužnim pojedincima i organizacijama iz cijele BiH, Srbije, Turske, Litvanije, Holandije i Velike Britanije. Podsjetio je da je ova kuća na kulturnom planu sarađivala sa mnogim arhivima u svijetu, počev od Egipta, preko Poljske, Gruzije, Azerbejdžana do Latvije i drugim.

„U sjećanju su mi je ostala saradnja, između ostalih, sa visokim predstavnicima Christian Schwarz Schillingom, Valentinom Inzkom, bivšim poljskim premijerom Tadeuszom Mazowieckim, ministrima kulture Egipta i Turske, latvijskim ministrom vanjskih poslova i brojnim drugim arhivistima, uglednicima i poslenicima javne riječi. Dosije je napisan da se ne bi zaboravilo jedno vrijeme u kojem su dodjeljena priznanja. Ovaj zapis sada se trajno čuva u Nacionalno biblioteci BiH, arhivima i bibliotekama širom naše domovine. To je bio cilj i namjera autora, jer što nije zapisano po pravilu biva zaboravljeno.
„Da ovo nisam uradio zaboravilo bi se vremenom da je posljednji put dodijeljeno priznanje vrhovnoj svećenici Škotske crkve vlč. Lorni Hood, koja je zaslužna što se u škotskim školama izučava genocid u Srebrenici. Sada sam kao autor potpuno zadovoljan, ne samo što je krunisan jedan važan period iz mog života, nego zato što će priznanja ostati trajno zabilježena u kolektivnom pamćenju Bosne i Hercegovine“, – rekao je prof. dr. Adamir Jerković.

Ovom prilikom su uručene knjige dobitnicima priznanja, a dr. Azem Kožar iz Tuzle je podsjetio da je on kao arhivista najmanje uradio za Arhiv Federacije, a da je od njega dobio najviše.