Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK): Čestitka za Dan državnosti Bosne i Hercegovine.
UMJESTO SLUGANSTVA TUĐINU, VELIKOSRPSKOJ I VELIKOHRVATSKOJ HEGEMONIJI – SAMOSTALNOST - NEZAVISNOST - SUVERENOST, U VLASTITOJ DRŽAVI BOSNI I HERCEGOVINI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 24. Nov 2021. 17:11:44


Priznavanje i poštovanje 25. novembra ka Dana državnosti Bosne i Hercegovine na cijeloj njenoj teritoriji je pitanje patriotske, ali i ljudske i civlizacijske časti.

ZAVNOBIH je jedan od najznačajnijih događaja u historiji Bosne i Hercegovine Svojom Rezolucijom na Osnivačkoj skupštini i Proglasom narodima Bosne i Hercegovine, ZAVNOBiH je nakon 480 godina obnovio državnost Bosne i Hercegovine, potvrdio njen historijsko-politički i državno-pravni državni individualitet, što je najznačajnija tekovina antifašističkog rata. Bosanskohercegovačka država se odbranila u najnovijoj agresiji i genocidu jer nosi vrijednosti koje je postavio ZAVNOBiH.

Veličina i historijska vrijednost ZAVNOBiH-a ogleda se u tome što je umjesto mržnje ponudio - bratstvo, umjesto razdora - jedinstvo, umjesto podvojenosti - ravnopravnost, umjesto sluganstva tuđinu, velikosrpskoj i velikohrvatskoj hegemoniji – samostalnost-nezavisnost-suverenost, u vlastitoj državi.

Svima onima koji bojkotuju ovaj historijski datum, svima onima koji za državu Bosnu i Hercegovinu govore da je vještačka tvorevina koja nema prosperiteta, svima onima koji negiraju antifašistički program oličen u borbi protiv velikosrpske i velikohrvatske hegemonije, svima onima koji guše bosanskohercegovačku državnu slobodu poručujemo:

Bosna i Hercegovina je na čist i častan način branila i odbranila svoju državnu, političku, pravnu opstojnost, nezavisnost, samostalnost, suverenost u višestrukoj agresiji i genocidu nad njenim građanima od 1992 do 1995. godine u antifašističkom, narodnooslobodilačkom ratu. I uvijek će to časno i pošteno odbraniti jer ima višestoljetnu tradiciju susretanja i miješanja različitih civilizacija i kultura koje su se sintetizovale u specifičnoj duhovnosti koja se ne može naći u njenih susjeda: Hrvatskoj i Srbiji. Zato oni Bosnu i Hercegovinu ne razumiju i vrše nad njom agresije i genocide. Upravo ta njena specifična duhovnost oličena u Ideji Bosne i Bosanskom duhu na čijim osnovama se gradi savremni čovjek i civilizacija čini bosanskohercegvačko društvo specifičnom i nedjeljivom državom. To joj je pomoglo da preživi do danas. Odluke ZAVNOBiH-a su bile dio borbe za ideale i projekat jedinstvene, slobodne, ravnopravne i demokratske BiH koju niko i nikada ne može uništiti.

Svim istinskim bosanskohercegovačkim patriotima, svim borcima protiv fašizma i svima onima koji daju svoj doprinos za kontitnuitet državnog razvoja Bosne i Hercegovine čestitamo Dan državnosti, uz dužnu počast svima onima koji su svoje živote utkali u državu BiH, njen suverenitet, državnost i teritorijalni integritet, piše u čestitci Instituta za istraživanje genocida Kanada.