SVEČANA AKADEMIJA NARODA I PRAVDE U ZVORNIKU: DRŽAVA NAM JE DAR PREDAKA KOJI MORAMO OČUVATI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 25. Nov 2021. 20:11:38


Svečana akademija Naroda i Pravde povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine održana je u Domu omladine u Zvorniku.

Akademija je otvorena intoniranjem državne himne i recitacijom stihova Nedžada Ibrišimovića „Bosna je ćilimom zastrta“, a na samom početku učenjem fatihe i minutom šutnje odata je počast svima onima koji su svoj život dali za slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Akademija je bila prilika da se na prigodan način podsjetimo na značaj ZAVNOBiH-a i na žrtvu koju je ova zemlja podnijela tokom odbrambeno-oslobodilačke borbe u periodu 1992-1995.„Vjekovni opstanak i očuvanje državnosti ove naše zemlje plod je teških borbi i velikih žrtava. Za nju su krv i živote dali njeni najbolji sinovi i kćeri“, poručeno je sa Akademije. Uime domaćina, prisutnima se obratio Zvorničanin Nedim Čivić, nekadašnji odbornik u Skupštini Grada Zvornika i zastupnik u Narodnoj Skupštini RS-a, ekonomista, otac troje djeca, čovjek koji živi i radi u Zvorniku gdje je i predsjednik ogranka Naroda i Pravde u Zvorniku.

O historijskom značaju perioda 1941-1945. za očuvanje državnosti Bosne i Hercegovine prisutnima je govorio prof. dr. Senaid Hadžić, doktor historijskih nauka i profesor na Univerzitetu u Tuzli. Hadžić je podsjetio i na glavne poruke i pouke ZAVNOBIH-a kao ključne institucije u obnovi bosanskohercegovačke državnosti koja je potvrđena i na zasjedanjima AVNOJ-a ali i kroz odbrambeno-oslobodilački rat tokom 1992-1995.Aljo Bošnjaković, nosilac priznanja „Zlatni ljiljan“ i predsjednik Koordinacije saveza boraca Federacije Bosne i Hercegovine, prepoznati zagovornik zaštite tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu, u svom se obraćanju osvrnuo na period ostvarivanje pune nezavisnosti Bosne i Hercegovine i odbrane države od agresije koja je potom uslijedila. Istaknuto je da se u Bosni i Hercegovini u periodu 1992–1995. branili su se temelji civilizacije: pravda, zajednički život, poštivanje drugog i drukčijeg, jednakopravnost i čast. Boreći se u najtežim ratnim uvjetima, naši najhrabriji sinovi založili su svoje zdravlje i živote u odbrani domovine. Zvornik je pretrpio posebno teške rane.
Potpredsjednica Naroda i Pravde Biljana Lazarević istakla je u svom obraćanju da su iza naše domovine teške historijske faze, ali ponovila vjeru da naša država ima i snage i pameti za sljedeću fazu.


„To je faza u kojoj trebamo trasirati put u Evropu i razvijeni svijet, tamo gdje zaista pripadamo. Vrijeme je da nam djeca ne odlaze kao migranti. Vrijeme je da vrijednosti i životni standard, koje su nam loše politike privremeno oduzele, vratimo u našu kuću. Neka naš zajednički put bude utemeljen na ZAVNOBiH-u, a naša ljubav prema domovini zvijezda vodilja za očuvanje Bosne i Hercegovine“, kazala je Lazarević.

Kemal Ademović, prvi zamjenik predsjednika Naroda i Pravde, kazao je kako je važno da se ovakve svečanosti povodom Dana državnosti održavaju na svakom pedlju Bosne i Hercegovine kako bi se i na taj način potvrdila državnost i državni suverenitet Bosne i Hercegovine.


„Mi smo imali sreću da od predaka naslijedimo državu, naši preci su se za tu državu borili, nekad oružjem, nekad diplomatijom. Želja mi je da se za ovu zemlju više nikad niko ne mora boriti oružjem već knjigom, znanjem i diplomatijom. Mi i u svojoj kući, svojoj zemlji, želimo mir, kao što to želimo i susjedima. Pružamo ruku, dobre smo komšije, ali jasno kažemo da nam je država svetinja i da nećemo nijemo posmatrati da joj bilo ko naudi. Državu čini stanovništvo, teritorija, njene institucije – to su elementi jedne države. Stanovništvo moramo čuvati, moramo čuvati mladost koja nam odlazi. Teritorij su livade, šume, rijeke, to je državna imovina, pripada svim njenin narodima i tu nema pregovora. Institucije moraju biti jake i zato smo, između ostalog, i formirali Narod i Pravdu – da izgradimo jake institucije u kojima će raditi najbolji, najsposobniji, patriote, koji neće iznevjeriti interese države i njenih građana. Sa ovog mjesta želim poslati još jednu poruku, a to je da ćemo naš obraz i našu čast pokazati najbolje u našim mjestima gdje imamo situaciju da je jedan narod dominantna većina, da su dominantni nad drugim. Odnos te većine prema manjini pokazat će našu ljudskost. Uspjet ćemo onda kad se oni koji su manjina na svakom pedlju ove zemlje budu osjećali sigurno, komotno, jednako kao i većina pa i više od toga, kad se svaki Bosanac i Hercegovac bude osjećao jednakim u svakom segmentu života na svakom pedlju države. Neki će kazati da je taj cilj dalek, ali svaki put počinje prvim korakom, zrno po zrno, mir suživot, saradnja, prosperitet, to je naše opredjeljenje“, kazao je Ademović na kraju svim građanima BiH čestitavši Dan državnosti Bosne i Hercegovine.