PROF. DR. AMELA LUKAČ-ZORANIĆ - POSLANICA U NARODNOJ SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE
Autor: B.net
Objavljeno: 25. Nov 2021. 22:11:04


Prof. dr. Amela Lukač-Zoranić je nova narodna poslanica Stranke pravde i pomirenja (SPP). Ona je na tom mjestu zamijenula iznenada preminulog lidera SPP akademika muftiju Muamera Zukorlića, koji je u aktuelnom sazivu bio potpredsjednik Skupštine Srbije, objavili su mediji.

Lukač-Zoranić je profesorka na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru (IUNP), čiji osnivač je rah. Muamer Zukorlić.

- “U narednom mandatu nastojat ću da pomognem svim građanima i građankama da iskoriste svoje potencijale, znanja i umijeća, i usmjere ih ka ostvarenju ciljeva koji će nas povesti ka produktivnoj, stabilnoj i neupitnoj budućnosti. U društvu jednakih šansi, bez obzira na različitosti, trebamo odgajati svoju djecu. Jer politika nije dokolica već ozbiljan posao za ozbiljne muškarce i još ozbiljnije žene", izjavila je Lukač Zoranić.

SPP u Narodnoj skupštini Srbije ima četiri poslanika, Jahju Fehratovića, Misalu Pramenković i Amelu Lukač-Zoranić iz Novog Pazara i Samira Tandira iz Prijepolja.

Prof. dr. Amela Lukač Zoranić, prorektor za nastavu i međunarodnu saradnju na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, je redovni profesor engleske književnosti i kulture na istom Univerzitetu. Učestvovala je u raznim projektima, seminarima, radionicama, naučnim i stručnim konferencijama. Lukač Zoranić ima veliko iskustvo u radu na unapređenju kurikuluma na prvom i drugom nivou studija. Koordinira Tempus projektom "SEEPALS 2010-13" i projektom Norveškog Helsinškog komiteta "Gradimo mostove a ne zidove - uloga univerziteta u izgradnji mira", koordinator je Erazmus+ programa EU na UNP-u. Članica je brojnih komisija za odbranu diplomskih, master i doktorskih teza kao i tehničkih i akademskih komiteta na Univerzitetu. Kao gostujući profesor boravila je na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru, Univerzitetu u Tuzli, Univerzitetskom koledžu u Dremenu u Norveškoj, Univerzitetu Ziolena Gora u Poljskoj, Birmingham City Univerzitetu u Velikoj Britaniji, Univerzitetu u Prizrenu.
Amela Lukač Zoranić u potpunosti zagovara ulogu žene u obrazovnom, ekonomskom, političkom i drugom aspektu života. Alumnistkinja je Akademije ženskog liderstva u Srbiji i Austrijskog centra za mir i razrešenje konflikta ASPR.
Politikom se bavi od 2010. godine, odbornica je lokalnog parlamenta u tri mandata, vijećnica je u Bošnjačkom nacionalnom vijeću i majka dva dječaka i jedne djevojčice.