Promocija novog djela
PROMOCIJA U SARAJEVU: TEŠANJSKI LEKSIKON AUTORA SAKIBA KURTIĆA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 01. Dec 2021. 19:12:17
SAKIB KURTIĆ: Na više od 300 stranica, na jednom mjestu, sabrao sam dosta relevantne, poznate i nepoznate, građe o ljudima i institucijama tešanjskog kraja u posljednjih nekoliko stotina godina


PLANJAC: Posebno mi je drago što ovaj projekat govori o ljudima i institucijama mog kraja, kraja u kojem je i „Planjax“ rastao i izrastao u vrlo respektabilnu izdavačku kuću.
U četvrtak, 2. decembra ove godine, u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru, sa početkom u 17,30 sati, bit će promovisan „Tešanjski leksikon“, autora Mr. sci. Sakiba Kurtića, a kojeg je na tržište izbacila Izdavačko-štamparska kuće „Planjax komerc“ iz Teršnja. O ovom, vrlo vrijednom djelu, koje svjedoči o ljudima i institucijama tešanjskog kraja u posljednjih nekoliko stotina godina, pored autora, govorit će promotori Akademik prof. dr. Džemal Najetović i Prof. dr. Almir Fatić te urednik Doc. dr. Bajruzin Hajro Planjac. Promociju će moderirati Doc. sci. Almina Alagić.

- Ovo je samo jedno od djela koje uz izdanja „Historija BiH“ i bibliografskog leksikona „Ko je ko u BiH“, čini nisku kapitalnih djela koje ostavljamo generacijama koje dolaze, kaže Bajruzin Hajro Planjac. Posebno mi je drago što ovaj projekat govori o ljudima i institucijama mog kraja, kraja u kojem je i „Planjax“ rastao i izrastao u vrlo respektabilnu izdavačku kuću.

- Godinama unazad tinjala je u meni ideja da o ljudima i institucijama svog kraja ostavim trajni zapis, kaže Sakib Kurtić. Na više od 300 stranica, na jednom mjestu, sabrao sam dosta relevantne, poznate i nepoznate, građe o ljudima i institucijama tešanjskog kraja u posljednjih nekoliko stotina godina. Sve to je ilustrovano brojnim dokumentima i fotografijama. Oni koji žele šire upoznati Tešanj i tešnjake u ovom projektu mogu pronaći ono što žele saznati. Naravno, on je i osnova za druge istraživače koji će, u vremenu pred nama, nadopunjavati ovaj leksikon sa onim što je u njemu izostalo.